Så bildades OCD-förbundet
För drygt 30 år sedan bildades Svenska OCD-förbundet av Kenneth Eriksson och psykiater Per Mindus, då som Riksföreningen Ananke. Inga och Göte Engelbrektson var med i riksstyrelsen från starten.
– Det har blivit mer känt vad OCD är, och människor vågar idag träda fram och berätta om sina egna erfarenheter av ocd, säger Inga Engelbrektsson.
Från starten av Föreningen Ananke var Inga och Göte Engelbrektsson delaktiga i arbetet. De startade 1991 den första lokalföreningen i Göteborg. Inga fick sedan uppgiften att starta fler lokalföreningar.
– Vi åkte runt och ”missionerade”. Vi var i Malmö, Borås och Kalmar och fick nya medlemmar. I Malmö blev de glada när vi drev på så att den som led av ocd fick rätt behandling.
Från 2003 har deras som Mats Engelbrektsson, med egen erfarenhet av ocd, varit anställd på kansliet i Göteborg på halvtid. Aktiva och drivande var också Ing-Marie och Lage Gunnarsson som går att känna igen i förbundets fi lm ”Tvingande tankar”. Utvecklingen under Svenska OCD-förbundets 30 år har varit positiv på flera sätt.
– Ett stort problem i början var bristen på kbt-terapeuter. Psykologiska institutionen vid Göteborgs Universitet var i sin utbildning av psykoterapeuter enbart inriktade på psykodynamisk terapi, berättar Göte.
– Vi uppvaktade upprepade gånger an-svarig professor samt studievägledare vid Psykologiska institutionen och psy-koterapiutbildningen för att få till stånd en kbt-inriktning men fick inget gehör. Då tog vi kontakt med Sandra Bates som kom till institutionen och höll en halvdagsföreläsning om kbt för de blivande psykologerna. Salen var fylld av studenter men vare sig ledning eller lärare deltog, minns Göte.
Stora förändringar har skett sedan dess.
– Forskning och erfarenheter visade ju att kbt var verksamt och att den psykodynamiska terapin inte hade positiva effekter, utan till och med kunde bromsa framsteg, säger Göte.
Göte, Inga och Mats har märkt hur kunskapen sakta ökat i samhället om ocd. TV-program berättar, tidningar skriver om det och det är inte längre svårt att hitta föreläsare som kan berätta om sina egna erfarenheter av ocd.
– Det har blivit mer allmänt känt vilken svår sjukdom ocd kan vara. I början när vi arbetade med detta visste väldigt få vad ocd var. Många lider av det men vet inte vad det är eller att det finns en riktig terapi, kbt, som används av psykiatrin idag, säger Göte.
Idag behöver det inte vara en skam att ha ocd.
– Detta var svårare längre tillbaka, idag skäms man inte längre för att ha tvångssyndrom, säger Inga.
Mats Engelbrektsson fortsätter sitt arbete att sprida information om ocd, dels på kansliet, dels genom att åka runt och lämna material, bl.a. på skolor, vårdcentraler och BUP-mottagningar eller skicka digital information till t.ex. politiska partier, idrottsfören-ingar.
Han lyfter fram de stödgrupper och samtalsgrupper som startats och som föregicks av behandlingsgrupper un-der psykolog Jan-Erik Jönsson. Gunilla Johnson har därefter genomfört ett flertal stöd- och anhöriggrupper.
Två andra namn familjen gärna lyfter fram är psykologen Christer Nordlund, som var tydligt inriktad på kbt, samt docent Gunnar Skoog som i sin forskning följde upp ocd-patienter efter så lång tid som fyrtio år.
Göteborgsföreningen har haft sina möten ”tredje söndagen i månaden klockan tre” ända sedan 1992. Mötena har blivit något av en ryggrad i verksamheten.
Inga och Göte Engelbrektsson var aktiva i förbundet under många år. Nu har vi firat 30-årsjubileum, men idag är det helt andra människor som sitter i förbundsstyrelsen. Mats syster, Maria Engelbrektsson, är en av dem som är aktiva idag. Hon invaldes i styrelsen 2017.
Text: Elin Engström, publicerad i Nytt om OCD 2019
OCD-förbundets/Anankes historia
1989 – Föreningen Ananke bildas för att öka kunskapen om tvångssyndrom/ocd.
1991 – Första lokalavdelningen bildas i Göteborg.
1992 – Första numret av ”Nytt om ocd” kommer ut.
1993 – Lokala ombud eller lokalavdelningar fi nns på 14 platser i landet.
1994 – Antalet medlemmar är ca 600.
1995 – En lokalförening bildas i Östra Skåne. Föreningen Ananke får arvsfondsmedel till medlemsenkäten ”Kunskap avgörande för OCD-drabbade och deras anhöriga” och filmen ”Tvingande tankar” produceras.
1997 – En lokalförening i Stockholm bildas.
1998 – Arbetet med Anankes hemsida påbörjas.
1999 – Riksföreningen får eget kansli, inhyst i Stockholmsföreningens lokaler. En lokalförening bildas i Örebro. Antalet medlemmar uppgår till ca 1500.
2000 – Lokalföreningar bildas i Malmö, Linköping, Värnamo/Växjö, Umeå och Övre Norrland.
2001 – Lokalföreningar bildas i Jönköping, Uppsala och Nedre Norrland. Riksföreningen får statsbidrag. Hemsidan byggs ut med diskussionsforum, gästbok och chatt. Ananke är med och bildar Nationella hjälplinjen.
2002 – Lokalföreningar bildas i Norrköping och Värmland/Dalsland. Arvsfondsmedel beviljas till projektet ”Från ensamhet till gemenskap”. Riksföreningen Ananke byter namn till Svenska OCD-förbundet Ananke.
2003 – Det första sommarlägret äger rum i Sunne, Värmland. Antalet medlemmar uppgår till ca 2000. Förbundet blir medlem i HSO. 2004 – De första stödgrupperna med utbildade stödgruppsledare startas.
2005 – En lokalförening bildas i Västerås.
2006 – En lokalförening bildas i Södra Halland/Nordvästra Skåne. ”Kunskapsprojektet” beviljas arvsfondsmedel. Förbundet deltar i utredningen Nationell psykiatrisamordning.
2007 – Tillsammans med tolv andra föreningar är förbundet med och bildar NSPH, Nationell samverkan för psykisk hälsa.
2008 – Konferensen ”Kunskap och samverkan” anordnas. De första kunskapsbladen blir klara.
2009 – Samarbetsavtal med Studieförbundet Vuxenskolan. 20-årsjubileum äger rum.
2010 – Projektet ”Mamma jag har blivit knäpp” startar och filmer produceras där barn och unga berättar om sin ocd.
2013 – Projektet ”Friskare med djur och musik” startar.
2015 – Medel till OCD-net beviljas.
Kort historik
2015
... beviljades OCD-förbundet extra ekonomiskt stöd från socialstyrelsen vilket möjliggjort att kunna sprida ökad information till nya målgrupper genom ett speciellt OCD-net. Den viktigaste insatsen inom förbundet gör alla de som arbetar inom de lokala föreningarna som...
2013
... beviljades förbundet ytterligare ett tre-årigt arvsfondsprojekt vars ambition är att hjälpa barn och unga med OCD, enskilt eller i kombination med andra funktionsvariationer. Projektet Friskare med djur och musik övergick 2016 att bedrivas med stöd från andra...
2010
... beviljades förbundet ett treårigt projekt med arbetsnamnet Mamma jag har blivit knäpp, där barn och unga med OCD, och intilliggande funktionsvariationer, berättade i filmer om sina tankar, känslor och erfarenheter om OCD. Filmerna, som producerades under flera år,...
2009
... sluter Ananke ett samarbetsavtal med Studieförbundet Vuxenskolan. Förbundet firar 20-årsjubileum. Årets sommarläger äger rum på Bosöns folkhögskola på Lidingö.
2008
... anordnar förbundet som en del i Arvsfondsprojektet, konferensen ”Kunskap och samverkan” i Stockholm. Arbetet med implementering av stödgrupper och boendestödjarutbildningar fortsätter. Sommarläger hålls på Furuboda folkhögskola i Blekinge. De först kunskapsbladen...
2007
... fortsätter arbetet med de två Arvsfondprojekten. Inom ramen för ”Kunskapsprojektet påbörjas arbetet med att ta fram en kunskapsserie om olika undergrupper vid OCD. Förbundet får detta år en ny logotype. Tillsammans med tolv andra föreningar är förbundet med och...
2006
... bildas en lokalförening i S Halland/NV Skåne. Samma år beviljas förbundet medel till ett nytt treårigt arvsfondsprojekt ”Kunskapsprojektet”, för framtagande av ett utbildningsmaterial om OCD, avsett för spridande av kunskap om OCD till boendestödjare....
2005
... bildas en lokalförening i Västerås. Nya stödgruppsledare utbildas och stödgrupper anordnas runt om i landet. Som en del i Arvsfondsprojektet anordnas en OCD-kongress i Göteborg. Årets sommarläger äger rum på Ljungskiles folkhögskola utanför Göteborg. Kansliet...
2004
... startas de första stödgrupperna med utbildade stödgruppsledare. Detta år får ”Nytt om OCD” en ny layout och börjar tryckas i färg. Sommarläger anordnas på Sundsgårdens folkhögskola utanför Helsingborg. Den första stödgruppsledarutbildningen äger...
2003
... anordnas förbundets första sommarläger i Sunne, Värmland. Inom ramen för Arvsfondsprojektet äger en kampanjträff rum i Göteborg och i Uppsala anordnas en kongress i för OCD-team från BUP i hela landet och unga personer med OCD och deras anhöriga. Antalet medlemmar...
2002
... bildas föreningar i Norrköping och Värmland/Dalsland. Detta år beviljas också medel till det treåriga Arvsfondsprojektet ”Från ensamhet till gemenskap”. Inom ramen för detta projekt anordnas seminariedagar om OCD i Stockholm, sprids boken ”Vem var det du sa var...
2001
... bildas lokalföreningar i Jönköping, Uppsala och Nedre Norrland. Anankes verksamhet är nu så omfattande att föreningen erhåller statsbidrag. Hemsidan byggs ut och det skapas diskussionsforum, gästbok och chatt. Ananke är med och bildar Nationella...
1996 – 2000
2000 bildas lokalföreningar i Malmö, Linköping, Värnamo/Växjö, Umeå och Övre Norrland. ”Nytt om OCD” innehåller för första gången bilder. Riksföreningen erhåller etableringsbidrag från Socialstyrelsen. 1999 får riksföreningen ett eget kansli, inhyst i...
1991-1995
1995 omvandlas lokalavdelningen i Göteborg till den första lokalföreningen. Strax därefter bildas en förening också i Östra Skåne. Föreningen Ananke beviljas medel från Allmänna arvsfonden för att genomföra medlemsenkäten ””Kunskap avgörande för OCD-drabbade och...
1989
... bildas Föreningen Ananke. Föreningen ska verka för en ökad kunskap om tvångssyndrom/OCD hos allmänhet, vårdgivare, utbildningsanordnare, myndigheter och organisationer. Ananke anordnar under de första åren informationsmöten på olika håll i landet och verkar för...