Att vara gift, sambo eller särbo med någon som har ocd innebär ofta prövningar. När vi ser den vi älskar må dåligt är det lätt att fyllas av känslor av olika slag: ilska, uppgivenhet, sorg. Men du är inte ensam. OCD-förbundet har forum över hela landet dit du är välkommen. Här kan du läsa mer om hur livet som anhörig kan se ut.

Magdalena, som lever med Petter som har ocd

Magdalena: Nu är det vi mot ocd:n

Magdalena lever tillsammans med Petter, som fick en ocd-diagnos i vuxen ålder. Ett tag kände hon sig som medberoende, men i dag tycker hon att de båda har gjort stora framsteg.

Läs mer

Även som partner blir man påverkad av ocd

Åtta sätt att stötta en partner med ocd

Att leva med ocd är en stor utmaning för dig som är partner. Här är åtta tips på hur du kan stötta din partner och ändå må bra själv.

Läs mer >>

 • Vi kan inte ha ett normalt socialt umgänge. Jag är alltid orolig, på spänn. Är hela tiden ’tre steg före’ för att undanröja sådant som kan väcka ångest hos honom.


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Vi tvingas leva i den 'sjukes' verklighet och ta del av all ångest, samtidigt som vi måste leva i vår egen verklighet, fylld av frustration, grusade förhoppningar och ensamhet. 


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Det enda jag vill som mamma är ju mina barns bästa. Jag skulle gärna ta ocd-skiten själv, bara han fick leva sitt liv.


  AnnKatrin, mamma till son med ocd, i Nytt om OCD, nr 4/2020

 • Fånigheter tänkte jag först. Efterhand förstod jag allvaret och plågan. Det hela hade börjat, berättade hon, redan före tio års ålder. Hon ville inte tala om saken då.


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Tidigare kunde jag inte ta hem någon på grund av bacillskräcken. Han blev förtvivlad. Kunde till exempel inte sitta på den stolen där gästen suttit.


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Att leva med ett barn som har en psykisk sjukdom är som att leva ett liv hemma, och ett annat ute i samhället, på jobbet och bland vänner.


  Helena, mamma till dotter med ocd, i Nytt om OCD, nr 4/2020

 • Lärarna i hans skola har i flera fall, huvudsakligen fått för sig att han är lat när han har svårt att komma igång. Lärarna har inte riktigt förstått när jag sökt förklara.


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

Läs mer om att vara anhörig

Anhöriglinjen

Anhöriglinjen

Har du frågor om ocd? Ring och få stöd från oss! Vi är inte läkare eller psykologer, men har lång erfarenhet av ocd...

Anhöriga har rätt till stöd

Anhöriga har rätt till stöd

Du som är anhörig har enligt lag rätt att få stöd från din kommun. Men hur stödet ser ut i praktiken skiljer åt mellan...

Share This