Att lida av dysmorfofobi innebär att man känner sig ful.

Vad är bdd?

Bdd är en psykisk störning som på svenska ibland kallas ”upplevd fulhet”. Förkortningen bdd är en engelsk akronym för Body Dysmorphic Disorder, alltså kroppslig dysmorfofobisk störning. Störningen innebär att man har en bild av sig själv som inte stämmer, samt att man lider extremt mycket av sitt utseende, i så stor utsträckning att det sociala livet blir lidande. Oftast ter sig detta i extrem utseendefixering, och ibland till följd av social fobi.

Så yttrar sig bdd

Vanligtvis föranleder syndromet att ”ritualer” formas, till exempel att man utför olika skönhetsbehandlingar, tränar onormalt mycket, brukar anabola steroider, gör plastikoperationer etc. Vissa drabbade anser sig ”beroende” av just plastikkirurgi. Även övrig kroppsmodifikation, som t ex tatueringar, är inte ovanligt. En person med bdd kan ofta tyckas ha mist förmågan att se helheten i sitt utseende, och upplever i stället att utseende består av en massa detaljer. Vissa detaljer är man nöjd med, medan andra är ”defekta”, och dessa ”defekter” blir det enda man själv ser och tror att andra ser och äcklas av.

Det kan röra sig om vilken kroppsdel som helst: ögon, tänder, bröst, mage, ben, huvud, läppar, haka, ögonbryn eller könsorgan. Det kan vara ansiktet: akne, rynkor, linjer, ärr, asymmetri, blekhet eller näsans form och storlek. Det kan också handla om håret och en oro för att bli eller vara tunnhårig, att håret ligger fel eller att man har för mycket ansikts- och/eller kroppsbehåring.

Personer med bdd kan också tycka att deras kroppsbyggnad är för liten med för lite muskler eller att musklerna är osymmetriska, till exempel att vaderna har olika form och storlek. Detta kallas muskulär dysmorfofobi: en person (oftast en man) har en kroppslig fixering och tycker sig vara småväxt, smal eller sakna muskler, trots att dessa personer vanligtvis är mycket vältränade.

Att leva med dysmorfofobi (BDD) – 10 min lång

Så många svenskar lever med bdd enligt WHO

Orsak

En av ca 100 utvecklar sjukdomen dysmorfofobi (bdd). Därmed kan man säga att det är en ganska vanlig sjukdom. Syndromet är lika vanligt bland män som hos kvinnor. Det finns hypoteser om att mellanbarn drabbas mer än andra syskon, men det finns ingen forskning som belägger sådana fakta ännu.

Isolerar sig ofta

Situationen för dem som lider av störningen blir i de allra flesta fall ohållbar i längden. Den drabbade isolerar sig allt mer och mer, för denne är fullt upptagen med sitt utseende, och alla de ritualer det innebär. Det börjar med att man förskjuter kolleger och andra sekundära människor, p g a att man känner sig utsatt för deras dömande blickar. Och efter ett tag tilltar känslan av utsatthet, tills man också börjar dra sig undan från de som tillhör den innersta kretsen (familj och nära vänner).

En person som är drabbad av störningen kan lida så mycket att denne inte kan sköta ett normalt liv. Ofta hakar den drabbade upp sig på vissa kroppsdelar, till exempel näsan, och en del undviker att visa sig i vinklar som de är övertygade om att andra ska anse de ser motbjudande ut i, vilket kan leda till ett för utomstående mycket underligt kroppsspråk och beteende. En person med bdd kan även fastna vid spegeln i timmar och inte komma därifrån, eller så upplever en personen det som plågsamt att se sig själv i spegeln och därför helt undviker att se sig själv i spegeln.

Omgivningen har svårt att förstå

Dysmorfofobi är inte synbart för omgivningen. Det är därför mycket svårt för anhöriga, vänner och andra i personens omgivning att förstå problematiken. Många personer med bdd har en uppfattning om att andra lägger märke till dem eller till och med gör sig lustiga över deras utseende. Detta är en villfarelse men den känns sann för dem. Det tjänar ofta inget till att försöka få en person med bdd att inse att hon/han ser normal ut.

Så söker du vård

Vart ska jag vända mig för att få behandling? Här läser du om de olika sätten att hitta vård som passar dig.

$
Förenklad självhjälpsguide.

Träna på egen hand

Beteendeterapi har visat sig ha god effekt på ocd. Du kan även göra en del moment på egen hand. Läs vår självhjälpsguide.

$
Share This