Att ha ocd kan innebära ofrivilliga tvångstankar.

Vad är ocd?

Ocd, eller tvångssyndrom, innebär ofrivilliga tankar (tvångstankar) och/eller ritualer (tvångshandlingar). De ofrivilliga tankarna är återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier. Dessa upplevs som inkräktande, meningslösa och orsakar kraftig ångest, skräck eller obehag.

Ofrivilliga tankar kan dyka upp i vilka vardagliga situationer som helst. Exempel är; tänk om det börjar brinna, tänk om jag får aids, tänk om min mamma dör eller tänk om jag har slängt något viktigt.

 • I perioder ägnar jag i princip all vaken tid åt att älta om jag är en potentiell pedofil/mördare/ond människa. Det är helvetet på jorden.

  Lovisa, intervjuad i Nytt om ocd, nr 2/2018

 • Jag kan till exempel få för mig att jag hör skrikande bromsar på vägen utanför och tror att något av mina barn dödats, men måste först bli klar med tvångshandlingen, innan jag kan gå ut och möta katastrofen.

  Ocd-sjuk, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Innan jag kunde gå hemifrån gick jag runt i lägenheten och kände på handtagen, drog ur kontakterna, kände på spisen… Men sen kunde det i alla fall kännas fel. Då gick jag tillbaka. Och gjorde om alltihopa.

  Kvinna, 48 år, ur boken Tankar och tvivel av Carin Moberg (Svenska OCD-förbundet, 2017)

 • Jag gjorde så många konstiga saker, att jag inte hade tid att leva normalt.

  Ocd-sjuk, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Jag måste beröra föremål, vill ha symmetri, är noga med räta linjer. Allt ska vara exakt. Jag blir mycket trött.

  Ocd-sjuk, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Jag oroar mig ständigt. Sömnsvårigheter ibland, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter. Försöker räcka till, men känner att jag kommer till korta. Trots detta har hoppet inte dött.

  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Fånigheter tänkte jag först. Efterhand förstod jag allvaret och plågan. Det hela hade börjat, berättade hon, redan före tio års ålder. Hon ville inte tala om saken då.

  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • På min arbetsplats tyckte dom att jag var för länge på toaletten. Var där ca 5 minuter åt gången, ibland längre. Försökte skynda mig så mycket som möjligt. Kände mig väldigt pressad. 

  Ocd-sjuk, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Jag kan aldrig gå och lägga mig utan att ha duschat. Jag kan duscha klockan fyra eller fem efter träningen, jag tränar ju mycket, men innan jag går och lägger mig måste jag duscha en gång till.

  Kvinna, 28 år, ur boken Tankar och tvivel av Carin Moberg (Svenska OCD-förbundet, 2017)

 • "Tvången syntes ju. Jag såg att folk blev rädda och tog omvägar förbi mig."

  Joakim intervjuad i Nytt om OCD, nr 3/2022

Så yttrar sig ocd

En person med ocd utför ritualer för att lindra eller förhindra obehagskänslor, eller för att förhindra en fruktad händelse. Det kan handla om upprepade beteenden (som handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spis, kaffebryggare innan man går ut). Ritualer kan också vara mentala (bara i huvudet) och bestå av räknande, ramsor eller andra magiska tankar. Undvikande av situationer som ger tvångsimpulser kan också ses som en ritual.

Att be andra om försäkringar om att saker är rätt utförda eller att man inte nuddat något smutsigt kan lindra för stunden, men leder lätt till att samma fråga upprepas i det oändliga.

Personer med ocd kan vara rädda för att ”det ska bli fel”, och känner sig ofta ensamma om det ansvaret. Logiskt sett vet de (oftast) att de inte kan kontrollera situationen, men känslan är att allt blir bra om de bara utför tvångshandlingen. Får eller kan man inte utföra tvångshandlingen skapar det ångest.

Denna rädsla kan leda till:

 • En tendens att förstora upplevelsen av fara
 • Perfektionism
 • Intolerans mot ovisshet
 • Övertro på sina tankar (att få en ”dålig” tanke är detsamma som att agera på denna)
 • Behov av att kontrollera sina tankar

Här är några olika varianter av hur ocd kan yttra sig.

Så många svenskar lever med ocd enligt WHO

Snezjana Budajeva: ”Du är inte ensam och du är inte konstig”

Många tiger om sina problem

I de flesta fall vet den som har ocd att ritualerna man gör/tänker är konstiga och inte ändamålsenliga, men man kan ändå inte låta bli. Därför tiger många om sina problem, ibland även för sina behandlare.

Det händer att man istället söker vård för andra problem, som handeksem, sömnsvårigheter, oro, nedstämdhet etc.

Gå med idag!

Som medlem får du råd, stöd och gemenskap med andra i din lokalförening, tidningen Nytt om OCD och kan se våra föreläsningar i efterhand – allt för bara 200 kronor om året. Dessutom stöttar du vårt arbete att sprida kunskap om ocd. Det blir lättare om man är tillsammans!

Föreläsning om ocd, cred: Marcos Paulo Prado

Misstänker du att du har ocd?

Här gör du ett självskattningstest, som kan ge en indikation på om du har ocd.

Att leva med någon som har ocd

Familjen blir ofta involverad i ritualer då personen som med ocd exempelvis ockuperar badrum och dusch i timmar, tänder och släcker lampor ett visst antal gånger, ständigt tvättar kläder eller vill ha lugnande bekräftelser och försäkringar.

Förpackningar och mat kan också samlas, vilket ofta berör hela familjen, då de ska slängas och sorteras på ”rätt” sätt. Då det inte ser ut att finnas någon logik i beteendet kan det vara mycket frustrerande för omgivningen. Påfrestningarna för hela familjen kan bli enormt stora.

Läs mer om att vara anhörig

Se ocd i skolan – en distansutbildning för skolpersonal.

Skolarbetet påverkas ofta

Elever med ocd kan ha svårt att skriva eller räkna eftersom de är rädda för att göra fel, eller för att vissa bokstäver och siffror känns farliga. De kan sudda och skriva om ett otal gånger eller endast skriva delar av en bokstav eller siffra.

En elev med ocd presterar ofta till hälften av sin förmåga. Somliga har svårt att ens komma iväg till skolan. Hos många hemmasittare finns en diagnos i bakgrunden. För andra är det omöjligt att fokusera på skolarbetet.

I en enkät genomförd av OCD-förbundet i Uppsala visade svaren hur tvångssyndrom kan gestalta sig: ”Jag suddade ständigt, det ska se perfekt ut.” ”Pennorna ska ligga perfekt.” ”Jag måste upprepa ett ord ett visst antal gånger.” ”Jag läser och läser om, men har svårt att förstå meningen för att orostankar tar över.”

Läs mer om ocd i skolan

Medlemmar berättar: Här är våra tvångstankar

En film om ocd – 19 min lång

Stödgrupper för personer med ocd.

Tack för att du är medlem!

Med ditt stöd kan vi sprida kunskap om ocd, anordna cafékvällar och samtalsgrupper, svara på mejl och telefonsamtal, ge ut ”Nytt om OCD” och hålla den här webbplatsen levande.

Ditt medlemskap gör skillnad!

Så söker du vård

Vart ska jag vända mig för att få behandling? Här läser du om de olika sätten att hitta vård som passar dig.

$
Förenklad självhjälpsguide.

Träna på egen hand

Beteendeterapi har visat sig ha god effekt på ocd. Du kan även göra en del moment på egen hand. Läs vår självhjälpsguide.

$
Share This