test

Att vara förälder till ett barn med ocd kan kännas som ett övermäktigt uppdrag. Du vill hjälpa och stötta men behöver också ta hand om dig själv för att orka. Men du är inte ensam. Här kan du läsa mer om att leva med ett barn eller ungdom med ocd.

Det räcker inte att vara vanlig förälder. Du ska finnas till hands när ditt barn mår riktigt dåligt, när tvången är starka och barnet lider under svår ångest. Du ska också stötta ditt barn att komma i väg till skola, arbete, behandlingar i vården och sociala aktiviteter. Du måste ofta själv sköta kontakten med vård och skola och ha koll på vilket stöd ditt barn har möjlighet att få.

Samtidigt ska du klara av ditt eget jobb, hinna med vänner och orka ha aktiviteter utanför föräldraskapet. Det är svårt att få allt detta att gå ihop.

 

 

 

 

 

test

Lasses dotter har ocd: "Det har varit svårt att inte försäkra"

Hösten 2015 ringde Lasses dotter och berättade att hon har ocd. Här är hans berättelse.

Läs mer > 

test

Gunnels son har ocd: "Jag ville dölja att vi hade problem i familjen"

Sonens problem kom smygande i tonåren, och sedan många år lever Gunnel med ocd i sin vardag. 

Läs mer >

En mammas berättelse

Annas son har ocd: "Den morgonen tog frustrationen överhanden"

”Ni är så duktiga”, säger folk. Men Anna känner sig inte duktig när sonen lider, och hon inte kan hjälpa.

Läs mer >

 • Tidigare kunde jag inte ta hem någon på grund av bacillskräcken. Han blev förtvivlad. Kunde till exempel inte sitta på den stolen där gästen suttit.


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Lärarna i hans skola har i flera fall, huvudsakligen fått för sig att han är lat när han har svårt att komma igång. Lärarna har inte riktigt förstått när jag sökt förklara.


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Vi tvingas leva i den 'sjukes' verklighet och ta del av all ångest, samtidigt som vi måste leva i vår egen verklighet, fylld av frustration, grusade förhoppningar och ensamhet. 


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Vi kan inte ha ett normalt socialt umgänge. Jag är alltid orolig, på spänn. Är hela tiden ’tre steg före’ för att undanröja sådant som kan väcka ångest hos honom.


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Att leva med ett barn som har en psykisk sjukdom är som att leva ett liv hemma, och ett annat ute i samhället, på jobbet och bland vänner.


  Helena, mamma till dotter med ocd, i Nytt om OCD, nr 4/2020

 • Det enda jag vill som mamma är ju mina barns bästa. Jag skulle gärna ta ocd-skiten själv, bara han fick leva sitt liv.


  AnnKatrin, mamma till son med ocd, i Nytt om OCD, nr 4/2020

 • Fånigheter tänkte jag först. Efterhand förstod jag allvaret och plågan. Det hela hade börjat, berättade hon, redan före tio års ålder. Hon ville inte tala om saken då.


  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

Läs mer om att vara anhörig

Anhöriglinjen

Anhöriglinjen

Har du frågor om ocd? Ring och få stöd från oss! Vi är inte läkare eller psykologer, men har lång erfarenhet av ocd...

Anhöriga har rätt till stöd

Anhöriga har rätt till stöd

Du som är anhörig har enligt lag rätt att få stöd från din kommun. Men hur stödet ser ut i praktiken skiljer åt mellan...

Vi utbildar skolpersonal om ocd

För många elever med ocd innebär skolan mest ont i magen.
Med rätt kunskap kan skolan stötta bättre och fler elever få en bra skolgång.
Mamma jag har blivit knäpp

Material om ocd för samtal i skolan

”Mamma jag har blivit knäpp” är ett studiematerial med dvd, studiehandledning och en handbok för skolpersonal. Materialet kan användas för visning i klassrum med efterföljande diskussion samt för visning i personalgruppen.
Läs om ”Mamma jag har blivit knäpp”

Share This