Andra artiklar

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Psykologens tips: Stötta genom samtal

Genom motiverande samtal kan du stötta en anhörig med ocd att söka hjälp – och skapar dessutom ett bättre samtalsklimat hemma, menar psykologen Liria Ortiz.

– Jag tycker att det är en bra samtalsmetod som fokuserar på att förstärka och framkalla personens motivation. Oavsett terapiform behöver vi förr eller senare arbeta med personens motivation att till exempel prata om det svåra, att exponera eller aktivera sig. Behandlingar för ocd, ångest och depression kan ha hur bra evidens som helst, men om klienten inte är motiverad till att vara aktiv i behandlingen kan vi psykologer inte hjälpa till att gå vidare. Motiverande samtal är nyckeln till väldigt mycket, säger Liria Ortiz, legitimerad psykolog och psykoterapeut med kbt-inriktning.

Fungerar bäst när motståndet är som störst
Hon påpekar att det inte finns någon forskning på vilken effekt motiverande samtal har på just ocd.

Liria Ortiz, psykolog.
Liria Ortiz, psykolog.

– Men om vi utgår från att motiverande samtal fungerar bäst när motståndet är som störst, så borde det rimligtvis vara till nytta också för människor med ocd.

Motiverande samtal är alltså ingen behandlingsform, däremot en samtalsmetod som syftar till att få en människa att vilja göra förändringar och att ta emot behandling. Egentligen är det inte särskilt svårt att locka fram sina medmänniskors motivation, menar Liria Ortiz. Å andra sidan – det krävs heller inte särskilt mycket för att sänka den. Bara genom några ord, att säga fel saker, kan man effektivt trolla bort allt som hade med motivation att göra.

– Att inte börja bråka kan ju vara ett mål med samtalet. Försök att ta fasta på det som fungerar. ”Vad glad jag är att du städade undan frukosten”, kan man säga och blunda för att resten av köket är stökigt. Att ställa öppna frågor är ännu ett verktyg: ”Berätta för mig: Hur skulle du vilja göra?”. Och det är förstås viktigt att verkligen lyssna på svaret. Du frågar ju för att du vill veta, eller hur?

Att övertala är bannlyst
Att uppleva att man blir lyssnad till kan nämligen göra en stor skillnad, menar Liria Ortiz. Generellt vill människor inte vara styrda, de vill ha vägledning för att kunna styra sig själva och sina egna önskemål. Då skapas en känsla av kontroll och den inre motivationen blir drivkraften. För att uppnå detta krävs bekräftelse, feedback och ett förändringsinriktat samtalsklimat. Att övertala och övertyga är bannlyst, istället är det mer effektivt att lyssna och kompromissa, menar Liria Ortiz.

– Att plocka fram en persons inre drivkrafter är mycket bättre än att försöka pådyvla sina egna. Vi ska också försöka låta bli att rätta det andra människor säger. Tyvärr har vi rättningsreflexen inbyggd inom oss. Det är en naturlig reaktion, samtidigt som det är något vi bör lära oss att hejda. Ännu ett konkret tips är att inte prata så mycket om ordet ”hjälp”. Det är ett ord som kan väcka mycket motstånd. Många vill klara sig själva. Prata hellre om ”strategier” eller ”verktyg”. Särskilt män vänder sig gärna emot att behöva ta emot hjälp. Vissa ord har en känslomässig koppling, det måste man vara medveten om.

Viktigt hur man hanterar bakslagen
I ett förändringsarbete faller vi ofta tillbaka, det är så vi människor fungerar. Det viktiga är vad vi gör med bakslagen, menar Liria Ortiz.

– Det är helt avgörande för om förändringen ska fungera eller inte. ”Okej, det funkade inte, det är ingen idé att försöka igen”, är förstås inte rätt strategi. En formulering som kan göra stor skillnad är istället: ”Den här gången fungerade det inte. Men jag ska tänka på hur det gick till när jag lärde mig cykla. Jag ramlade några gånger, reste mig upp och till sist kunde jag cykla. Samma förhållningssätt ska jag ha nu”.

För många med psykisk ohälsa har pandemin varit en utmaning, andra tycker att isoleringen har fört något gott med sig. Kanske kan man plocka med sig goda vanor från pandemin till det nya liv som väntar?

– Att komma iväg på ett möte med till exempel en psykolog kan vara svårt, men att träffa någon på Zoom upplevs av vissa som enklare. Fundera över om man ska fortsätta ses online, också när pandemin är över.


Liria Ortiz 6 råd till dig som är anhörig

11 tips för motiverande samtal


Text: Anna Wahlgren
Foto: Model House


Den här artikeln har publicerats i vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan. 

2021-06-08

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Share This