Vill du stötta en nära anhörig att söka hjälp för sin ocd? Här är psykologen Liria Ortiz bästa tips.

Motivera till att söka professionell handledning
Det finns effektiva sätt att behandla ocd. Använd helst inte ordet ”hjälp” om du märker att det väcker motstånd. Berätta istället att det går att få konkreta verktyg att hantera sina besvär.

Delta i en självhjälpsgrupp för anhöriga
Många anhöriga känner skuld och skam och tycker att det är jobbigt att tala om att en anhörig har ocd. Att isolera sig leder ofta till att man mår ännu sämre. Att dela med sig av sina tankar och erfarenheter kan i bästa fall också hjälpa andra.

Kom ihåg att du inte är ensam
Ocd är en vanlig diagnos, både i Sverige och i resten av världen.

Att du hjälper dig själv kan hjälpa hela familjen
Det är viktigt att du tar hand om dig själv också. Att fokusera på sitt eget mående, vänner, fritid och intressen ger energi i tuffare perioder och gör dig till en god förebild.

Kom ihåg att världen sällan är svart eller vit
Förändring sker ofta med små steg i taget.

Ha tålamod. Att behandla ocd är ingen quick fix
Ofta handlar det om att jobba på, ihärdigt och uthålligt mot ett långsiktigt mål. Med stöd av det grundläggande förhållningssättet i MI, som är en tydlig och konkret samtalsteknik, är det lättare att hålla motivationen vid liv.

Läs mer: 11 verktyg som används inom motiverande samtal

Den här artikeln har publicerats i vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan. 

Share This