Ur innehållet: Tema: Så söker du vård • Så hamnar du rätt i vården • Allt om 4-dagarsbehandlingen • Fråga experten: ”Kan man bli helt frisk” • Ny bok för familjer med ocd • Beatrice har ocd och är lycklig • Ella Ekbloms kulturspaning • Snezjana vandrar på Island •
”Hoppfullt med ny metod för behandling av bdd”

”Det tog tid för mig att förstå. Det var ju inte konstigt att dottern hade ett visst fokus på utseendet. Det ingår i utvecklingen i tonåren. Vem är jag? Hur kommer jag se ut som vuxen? Inga konstigheter att spegla sig och vara road av smink, en hel industri bygger på tonåring-ars osäkerhet och intresse för att utforska olika roller och uttryck.
När det gick upp för mig att dottern hade svårt att lämna hemmet för att hon ville skona omvärlden från sin förfärliga uppenbarelse, fattade jag ändå inte riktigt. Och jag har sagt sånt som jag inte borde. Viftat bort. Försökt trösta, ”du som är så fin, du ser inte alls ut så som du inbillar dig”.
Det har funkat lika bra som att försöka resonera bort eksem.
Vanlig sjukdom med ett krångligt namn
Men grejen är att jag inte ens visste att det finns en sjukdom som heter bdd, eller dysmorfofobi. Det är en vanlig sjukdom med ett krångligt namn, omkring en av hundra har den. Ändå är den om möjligt ännu mer okänd än ocd.
Livskvaliteten påverkas, och skammen är ofta stor. Många som lider av bdd är rädda att uppfattas som ytliga och utseendefixerade. Eller som att de skulle döma andra.
Men så är det inte. Det är sig själv man trycker ner, kritiserar. En otroligt tung sten att bära runt på. Att inte duga. Att känna sig ful, uttittad, som att andra äcklas av ens uppenbarelse.
Behandling som hjälper
Men nu har forskaren Johanna Linde genomfört ett pilotprojekt med lovande resultat. Från att ha haft en väldigt låg livskvalitet landade försökspersonerna efter behandlingen på en normal grad av livskvalitet. Läs mer i det här numret av Nytt om OCD.
Jag hoppas att nästa generation föräldrar kan möta sina barn med bättre kunskap om sjukdomar som ”sitter i huvudet” och behand-lingar som faktiskt hjälper.
Helena Rönnberg
Ordförande i OCD-förbundet