Andra artiklar

Nytt om OCD nr 4, 2024

Nytt om OCD nr 4, 2024

Innehåll: Tema: Vård i förändring: • Mottagningen i Falun blandar åldrar • Fokus på livskvalitet i Huddinge • Hon...

Våga använda din kropp!

Många vänder sig till en psykolog när de drabbas av psykisk ohälsa. Men också fysioterapeuter jobbar med oro, ångest, depression och diagnoser. Fysioterapeut Maria Strömbäck arbetar inom psykiatrin och möter ofta patienter med ocd.

På senare år har det blivit allt mer fokus på fysioterapi som behandling av psykisk ohälsa.

– Många blir överraskade när de får höra att jag, som fysioterapeut, jobbar inom psykiatrin. Men när jag förklarar lite mer, brukar de flesta tycka att det är rätt logiskt. Om man till exempel har kraftig ångest så ökar ju spänningarna i kroppen och man blir begränsad i sin rörelseförmåga. Många med psykisk ohälsa blir dessutom hämmade i sitt vardagsliv, och är lite för inaktiva. Min uppgift som fysioterapeut är att hjälpa patienten att våga använda kroppen igen, säger Maria Strömbäck.

Hon är fysioterapeut och specialist inom mental hälsa vid psykiatriska kliniken i Umeå. Dessutom är hon universitetslektor vid Umeå universitet, och ansvarar bland annat för en kurs på fysioterapeutprogrammet om psykisk ohälsa och fysioterapi. På mottagningen träffar hon ibland patienter som har ocd, ofta i kombination med en annan diagnos som ätstörning, adhd eller autism.

Det första hon gör när hon träffar en ny patient är att observera hur hen rör sig, och verkar må i kroppen.

– Jag tittar på om patienten rör sig stelt, eller verkar vara begränsad på något sätt. Det är förstås också viktigt hur patienten själv upplever sin kropp och eventuella spänningar.

Maria Strömbäck poängterar hur viktigt det är att lyssna på kroppen, och att ta kroppens signaler på allvar.

– Man ska inte gå runt och ständigt vara spänd i axlar och rygg, eller ha spänningshuvudvärk var och varannan dag. Om man har det så tycker jag att man ska ta kontakt med en fysioterapeut. Av en fysioterapeut kan man få hjälp med strategier för återhämtning och vila, men också tips på rörelser och träning. Det är enkla, goda råd som gör att man kan må mycket bättre.

Det finns fysioterapeuter som är experter på psykisk hälsa, och som, liksom Maria Strömbäck, jobbar direkt mot psykiatrin. Men också andra fysioterapeuter har kunskap om psykisk ohälsa, påpekar Maria Strömbäck.

– Det är ju den vanligaste sjukdomsorsaken i Sverige idag. Psykisk ohälsa har gått om sjukdomar i rörelse­organen, till exempel ont i rygg eller nacke, som orsak till sjukskrivning. Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stress­relaterade sjukfall som är vanligast. Depression, oro och ångest tillhör dagens stora folksjukdomar, och som fysioterapeut måste man vara insatt.

Men hur går behandlingen till då? Jo, det är funktionen som är i fokus, säger Maria Strömbäck.

– Många tror vi masserar och hjälper till rent fysiskt, men det handlar mer om att hjälpa patienten att hitta sin kropp. Vi fysioterapeuter jobbar inte så mycket med passiva behandlingar längre. Målsättning är att patienten får tillgång till kroppen och kan röra sig obehindrat.

Vissa patienter är rädda för att få puls, de tycker att det påminner om en panikångestattack.

Fysioterapi handlar också om att göra kroppens reaktioner mer begripliga för patienten, förklarar Maria Strömbäck.

– Det är det vi kallar psykoedukation. Vissa patienter är rädda för att få puls, de tycker att det påminner om en panikångestattack. Genom ökad kunskap och förståelse kring hur det autonoma nervsystemet fungerar så minskar rädslan och obehaget kring olika symtom.

Också om man är mitt i en ångestattack, eller känner väldigt stark oro, kan man ha nytta av fysiska övningar och fysioterapi, menar Maria Strömbäck.

– Om man ställer sig i jägarvila – sådär som de gör i ”Mästarnas mästare” – så riktar vi vår uppmärksamhet mot kroppen istället för ångesten. Samma sak med en balansövning. Om man ska lyckas hålla balansen måste man vara fullt fokuserad på det.

Maria Strömbäck tror att det ibland kan vara lättare att ta kontakt med en fysioterapeut än en psykolog.

– Jag jobbar ju inom psykiatrin, och tycker mycket om att jobba tillsammans med psykologer. Men jag vet att det finns människor tycker att det är mindre dramatiskt att gå till en fysioterapeut jämfört med en psykolog. Våra metoder är rätt neutrala, och något som de flesta människor – psykisk ohälsa eller inte – har användning för vi bearbetar inte minnen och känslor, utan vi fokuserar på det fysiska och friska. Behandlingen är resursorienterad, och har inte ett sjukdomsperspektiv. I den bästa av världar jobbar fysioterapeuten och psykologen tillsammans.

Text: Anna Wahlgren
Foto: Filip Mroz, Unsplash

Den här artikeln har publicerats i en längre version i nr 3/2024 av vår medlemstidning Nytt om OCD. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan.

2024-12-03

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 4, 2024

Nytt om OCD nr 4, 2024

Innehåll: Tema: Vård i förändring: • Mottagningen i Falun blandar åldrar • Fokus på livskvalitet i Huddinge • Hon...

Share This