Ur innehållet: Behandling på fyra dagar • Kbt blev räddningen för Birgitta • Fler känslor än rädsla bakom tvång • ORS blir egen diagnos • Viktigt för syskon att få visa känslor • Bdd:n gjorde sminket till ett tvång • Gjorde radiodokumentär om egna tvången •

Lena Nilsson, ordförande Svenska OCD-förbundet
”Läsning kan ge återhämtning”

I förra veckan hade jag, som ordförande i Uppsalaföreningen, förmånen att delta i en tankesmedja om friluftsliv, anordnad av länsstyrelsen i Uppsala län. Under dagen gavs många inspirerande exempel på hur friluftsliv kan användas för läkning och återhämtning. Många kommuner arbetar aktivt med ett tillgängligt friluftsliv för folkhälsa
där alla kan delta. Såväl kommunernas olika förvaltningar som föreningslivet arbetar med att ”underlätta i naturen för friluftsovana” som var benämningen på ett av seminarierna.

På många ställen erbjuds möjligheter att låna utrustning i ”fritidsbanker” och ”fritidsbibliotek”. Utrustning kan vara dyrt och vill man pröva på kan det vara bra att få låna. Känner man sig osäker att ge sig ut ensam arrangeras på många ställen ”pröva på”-utflykter och annat tillsammans med erfarna ledare. Några styrelsemedlemmar i Uppsala gjorde en utflykt i Stadsskogen med FINA, ”Folkhälsa i natur för alla” i strålande vackert höstväder. Fråga efter aktiviteter i din kommun, hos idrottsförbunden eller Friluftsfrämjandet! När vi själva tar kontakt med andra organisationer, är det ett sätt att tala om att vi finns och att göra ocd känt i många delar av samhället.

Återhämtning handlar om så mycket mer än sjukdomsbehandling. Även läsning kan ge återhämtning. I detta nummer ges lästips, en ny bok för unga av Mats Johansson. Det finns många inspirerande böcker. Några av er minns säkert böckerna om Mimmi och Eddie som också var julkalendrar. Ni kanske läste om Eddie, en ganska ensam liten kille. Men, han håller huvudet kallt och han har en snäll storebror. Och han hittar kompisar. Eddie känner sig inte hemma i skolan. Han trivs bäst ute i naturen, han har en ”egen” bäck och han känner igen skogens träd och andra växter.

Författaren till dessa böcker, Viveca Lärn, skrev också tv-serien om Saltön. I år har hon kommit ut med en biografi, ”Sladdisen”, som ger en fin beskrivning av att vara barn och ung för ganska länge sen men som många kan känna igen. Det kan ge upphov till samtal med barn och vuxna. Alla böcker kan lånas på bibliotek. Finns de inte så kan man föreslå att biblioteket köper in. De tar gärna emot inköpsförslag.

Jag har föreslagit att biblioteket ska prenumerera på vår tidning Nytt om OCD. Föreslå gärna det, för att fler ska upptäcka den! Mitt lokala bibliotek har också prövat aktiviteten ”Gemensam läsning”. Det är ett sätt att läsa korta texter och inspireras till samtal.

Kom gärna med lästips eller hör av er med kommentarer eller frågor; lena.nilsson@ocdforbundet.se


Lena Nilsson
Ordförande för Svenska OCD-förbundet

Share This