Ur innehållet: Tema: För sjuk för vård • Ocd-stjärnan på Instagram • Krönikan: ”Vinterbaden håller min ocd i schack” • Experten tipsar: Så tacklar du släktens nyfikna frågor i jul • Efter pandemin: Så tar du dig ur isoleringen • På kurs om individbaserad vård • Ny barnbok om social fobi

Helena Rönnberg, Svenska OCD-förbundet.
Helena Rönnberg, ordförande
Foto: Madeleine Andersson

Ordförandens krönika:
”Låt oss behålla även de digitala aktiviteterna”

Så här i årets sista nummer av Nytt om ocd vill jag passa på att tacka alla er som lägger ner tid och hjärta i våra lokalföreningar. För somliga är tillhörigheten i en lokalförening en viktig del av ett socialt liv. Att lyckas ta sig ut, få chans att träffa och prata med andra som också kämpar med liknande saker är värdefullt.

Nu ordnas det julfika och live-träffar på många håll, suget att ses på riktigt är förstås stort. Samtidigt hoppas jag att vi kommer behålla många av de digitala aktiviteterna även framöver. Förra månaden lyssnade jag på stockholmsföreningens digitala föreläsning med Erika Lindquist, som berättade om sin ocd och hur hon lärt sig hantera den. Föreläsningen var välbesökt, och många frågor ställdes. En vecka senare föreläste psykologen Mia Asplund om varför det är så svårt att sluta plocka hår eller hud, den gången hos riksförbundet.

Båda kvällarna blev det tydligt för mig vilka fördelar det finns med digitala föreläsningar.

Den som lyssnar behöver inte ha på kameran om man inte vill, och i skydd av skärmen kan det kännas lättare att ställa frågor. Och klarar man inte det kan man i stället skriva sin fråga i chatten.

Dessutom slipper man ge sig ut i trafiken i vintermörkret, och kan i lugn och ro sitta hemma och lyssna. Avstånden suddas ut för den som inte bor så nära en föreningslokal.

Nu pågår planeringen för fullt inför nästa års sommarkurser. Dels kommer Svenska OCD-förbundet ordna en kurs i slutet av juli, och till min stora glädje kommer också lokalföreningarna i Norrbotten och Västerbotten ordna en sommarkurs som är öppen för alla medlemmar. Planeringen pågår för fullt, förstår jag genom våra styrelseledamöter Dagny Fjällström och Lisbeth Bergman, som tillsammans med Västerbottens lokalförenings ordförande Birgitta Johansson ordnar aktiviteter och program.

Mitt första halvår som ordförande har ju tillbringats mestadels framför datorskärmen. Därför ser jag extra mycket fram emot att få besöka våra sommarkurser och på det viset få träffa några av er medlemmar. (Mer om sommarkurserna här intill.)

I det här numret av Nytt om ocd kan du läsa om Catalina Aguilera, som med sitt instagramkonto the.ocd.realness vill sprida kunskap om ocd. För min egen del följer jag Gemma Corrells instagramkonto, hon tecknar humoristiskt om psykisk hälsa, och jag och mina döttrar brukar dela hennes bilder med varandra (och ibland får döttrarna hjälpa mig tolka om det är något engelskt uttryck jag inte förstår).

Missa inte heller tipsen på hur man kan svara släktingen som ännu en gång ställer en okänslig fråga om ens diagnos. Och så belyser vi utmaningarna för den som har fler diagnoser, och riskerar att falla mellan stolarna i vården.

Jag hoppas du får en fin julhelg som utöver god mat och umgänge kan innebära en chans till återhämning. Oavsett om det för dig betyder en skogspromenad eller att hälla i dig alla delar av en tv-serie, djupt nersjunken i soffan. God Jul!

Helena Rönnberg
Ordförande OCD-förbundeet

Share This