Andra artiklar

Glad sommar!

Glad sommar!

Den 5 juli stänger OCD-förbundets kansli för semester. Under den perioden har vi ingen telefontid och vi kommer inte...

Nytt om OCD nr 2/2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med ocd • Fråga experten: ”Hur kan jag stötta dottern?” • Åtta nya informatörer vill berätta om ocd • Forskning om rädsla att skada sitt barn • Författaren Sami Said fick ocd- diagnos när han skrev senaste boken • Ella Ekblom spanar om poddar •

”Blomstertid och semester är inte avkoppling för alla”

Helena Rönnberg, Svenska OCD-förbundet.
Helena Rönnberg, Svenska OCD-förbundet. Foto: Madeleine Andersson

”Den blomstertid nu kommer, med ångest och oro stor. I alla fall för många av våra medlemmar. Med sommaren rubbas vardagens rutiner. Lokalföreningens aktivi­teter tar paus. Vänner reser bort, ordinarie vårdkontakt har ledigt, skolan är stängd och man förvän­tas ta semester om man jobbar.

Planerna i en familj där någon har ocd kan vara osäkra. Kommer vi i väg på den där resan? Får jag med dottern till fritidshuset i juli? (Tar hon sig ens ut ur rummet någon del av sommaren …?)

Ensamheten ökar, kvar hemma blir vi som kanske varken har råd eller möjlighet att byta miljö några längre stunder.

Och inte blir det lättare av att man ska verka glad och förvän­tansfull, och får en massa frågor om vad man ska göra på semes­tern. Vad svarar man? Jotack, jag ska ligga i fosterställning och krisa. Samtidigt som det känns som om alla ”friskisar” grillar vid stranden, på picknickar eller middagar under långa ljusa sommarnätter. I alla fall om man ska tro en del uppdateringar på sociala medier.

I det här numret av Nytt om OCD tipsar vi om hur man kan klara sommarens utmaningar. Daniel Magnusson använder sig av imagi­när exponering för att klara att resa i väg. Missa inte hans tips!

En av våra nya föreläsare, Marcus Karlsson, berättar om en bild som en psykolog givit honom: ”Min hjärna är som en äng. Om man går genom ängen så bildas en stig. Men om man slutar gå där så växer den igen. Den bilden hjälper mig att förstå hur jag ska ta mig an ocd:n.”

Med den bilden önskar jag er alla en så fin sommar som det bara går! Må vi trampa på nya stigar i våra hjärnors ängar”

Helena Rönnberg
Ordförande i OCD-förbundet

2024-06-20

Liknande artiklar…

Glad sommar!

Glad sommar!

Den 5 juli stänger OCD-förbundets kansli för semester. Under den perioden har vi ingen telefontid och vi kommer inte...

Share This