Ur innehållet: Succéförfattaren Amanda Romare om att dejta med ocd • Är jag verkligen kär? Om att lida av relations-ocd • Psykologen: ”Vänta inte med vilan till helgen” • Återhämtningsguiden • Enkät: Så vilar medlemmarna upp sig i sommar • ”Så upptäckte jag min ocd” • Freddot Carlsson Andersson om det hårda arbetsklimatet • Ordförande Helena Rönnbergs krönika • Föreningsnytt

Ordförandens krönika: ”Ocd tar inte semester”

Nu är sommaren här, årstiden som symboliseras av sol, bad och lediga dagar. De allra flesta tar ut sin se­mester, och skolorna stänger. Nu ska vi vila upp oss, samla kraft för att orka resten av året, tanka D­-vitamin i solljuset. Vi förväntas älska vår semester.
Men för den som lever med ocd kan sommaren vara utmanande. Många kur­ser, föreningsverksamhet och jobb pausas, människor reser bort. Vardagsrutinerna, som kanske får allt att åtminstone period­vis fungera, förändras. Det kan nästan kän­nas som att den vanliga mattan man står på rycks undan.

För det är inte så att ocd tar semester. Tvärt­om. Mer ledig tid kan betyda mer tid för ång­est och sjuka tankar. Samtidigt är återhämt­ning viktig för alla som lever med psykisk ohälsa, både för sjuka och anhöriga. Vissa har särskilda avkopplings övningar. Andra stickar, promenerar, målar eller tar en löprunda. För mig har pokerspel varit en sådan aktivitet, även om just det sällan nämns som hälsotips.
Under en period spelade jag regelbundet med en grupp människor, som för några timmar en kväll lämnade sina var­dagsjag och samlades fokuserat vid pokerbordet. Väl inne i spelet kopplar man bort omgivningen, och det är där vilan har funnits för mig. Tiden försvinner, alla måsten och att göra-­listor bleknar tillfälligt. Det enda viktiga just då är vilka kort man fått på handen och vilka som kommer upp på bordet.

Dotterns bästa återhämtningsplats är naturen. Där känner hon att hennes ocd och världsliga bekymmer krymper. Saker får andra perspektiv, man blir på ett vilsamt sätt en väldigt liten del av en väldigt stor planet. Skogen är en plats som inte pre­sterar, inte stressar, inte kräver. Som bara finns för att finnas. Behöver hon mer akut stöd har hon en bild på mobilen, en fyrkant där en punkt åker runt som stöd till strategin att andas i en fyrkant. (Sök på Destressmonday på Instagram för fler tips.)
Det här numret av ”Nytt om OCD” har vi ägnat åt återhämtning. Läs bland annat om Återhämtningsguiden, ett initiativ av Conny Allaskog. Conny är ordförande i NSPH, Nationell samverkan för psykisk hälsa. NSPH och Funktionsrätt Sverige är två sammanhang där Svenska OCD-­för­bundet finns med. Där samlas vi flera för­bund, för att tillsammans få en starkare röst och mer muskler. Vi hjälps åt att driva frågor i samhället som gör livet lättare för oss som lever med psykisk ohälsa.

Du är inte ensam. Vi är många som kämpar, och genom att du är med i OCD-­förbundet får vi mer kraft. Jag vill tacka för det, och önska er medlemmar en fin sommar.

Ta hand om er!

Helena Rönnberg, ordförande
helena.ronnberg@ocdforbundet.se

Share This