Ur innehållet: Psykologen om sömnproblem • Bättre förälder genom studiecirkel • Artisten Kitok om att leva med ocd • Odla din självmedkänsla • Här finns den specialiserade ocd-vården • Sy samtalsgrupp om bdd • AnnKatrin Noreliusson har skrivit en guide för anhöriga

Helena Rönnberg, Svenska OCD-förbundet.
Helena Rönnberg, Svenska OCD-förbundet. Foto: Madeleine Andersson

Ordförandens krönika:
”Du som medlem är en del av ett sammanhang”

Det var för några år sedan, på en konsert med Jakob Hellman. Plötsligt dök en annan artist upp på scenen, Kitok. Jag hade aldrig hört talas om honom, men fångades av hans musik. Efter konserten lyssnade jag på flera av hans låtar på Spotify.

När jag kom hem gick jag in i dotterns rum, och spelade upp låten Tvångskliniken.
Hon satt tyst, sög i sig textraderna, märkbart påverkad. ”Jag har aldrig känt igen mig så mycket i en låt förut” sa hon sedan.

I det här numret av Nytt om OCD kan du läsa en intervju med Kitok. Egentligen har han bestämt sig för att sluta prata om sin ocd i offentliga sammanhang.
Men speciellt för er läsare gör han ett undantag. Han hoppas kunna ingjuta lite mod. Som Kitok säger: ”Du är inte din sjukdom. Och du är inte ensam”. Det är tröstande ord. Vi är många som kämpar. Och som anhörig försöker jag ständigt påminna dottern: ”Det där är ditt ocd-monster som håller på. Det är inte du”. Kanhända använder jag ibland ett och annat svärord kring det där monstret.
Och såklart blir jag tokig inombords ibland, i perioder då monstret är mer besvärligt än vanligt.

Vardagen ser lite annorlunda ut för oss som lever med ocd i familjen. Vi har ställt in och ändrat så många planer att vi tappat räkningen för länge sedan. Vi har fixat specialmat, ifall det är så att bara en viss rätt duger en period. Vi har förklarat för släktingar och vänner varför det inte funkade att ses, den här gången heller.
Som förälder eller partner är det lätt att känna sig otillräcklig och misslyckad. Och förstås förtvivlad, när man ser hur någon man älskar får kämpa så mycket, så hårt. Men med information och kunskap ökar förståelsen och tålamodet.

Det är därför jag är så stolt att få vara med i Svenska OCD-förbundet. För att försöka att göra skillnad. Sprida information om hur det är att leva med ocd. Få fler i skolan och vården att känna igen tecken hos de barn och unga de möter.
Ni vet väl att i genomsnitt ett barn i varje klass har ocd? Ändå är sjukdomen så okänd fortfarande.
Du som medlem är en del av ett sammanhang. Vi stöttar varandra, vi ger varandra kraft.
Jag hoppas vi ses på någon av våra sommarkurser (mer info om dem här intill)! Där blir det förstås massor av information, stöd och samtal, men garanterat sommarkänslor och skratt också.

Tack för att du är medlem!


Helena Rönnberg
Ordförande OCD-förbundet

Share This