Andra artiklar

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

OCD bild från julen

Så tacklar du släktens nyfikna frågor i jul

Hur hanterar man jobbiga frågor på släktmiddagen? Och hur förklarar man för mamma att man inte orkar med ett storslaget julfirande? Här är vett och etikett-experten Sofia Larssons bästa råd så här i jultider. 

Hur ger man svar på tal?

Lukas, 19 år, är inte i ett läge då han kan göra lumpen eller skaffa sig ett jobb, vad svarar han morbror Anders som ångar på om hur bra det är att göra lumpen?

Sofia Larsson svarar:

– Jag tänker att en strategi som fungerar bra på både moster och morbror är att mota Olle i grind, det vill säga att redan i god tid i förväg låta dem veta vilka samtalsämnen som är off limits. Jag har själv haft släktingar som haft en jobbig situation i livet under någon period och då har någon nära dem hört av sig via mail eller telefon och berättat ”Läget är såhär och såhär just nu med X, men hen vill absolut inte prata om det när vi alla ses”. Om en orkar så kan man såklart skicka det här meddelandet själv. 

– Om man inte vill ta den vägen som kan man testa att bara låta honom pladdra på och till slut säga ”Jag ska ta det i beaktande” och sedan avlägsna sig för att göra någon syssla som att värma på glöggen. Jag rekommenderar aldrig någon att ljuga, men det är en neutral utväg. Och att du tar hans idéer i beaktande i en millisekund och direkt kastar dem på skräphögen för ogenomförbara planer behöver han inte få veta. 

Hur låter man bli att svara på en fråga?

Annika, 53 år, är sjukskriven sedan sju år. Vad svarar hon moster Harriet som mitt under julmiddagen plötsligt vill veta vad hon gör nu för tiden – något Annika helst inte vill prata om, eftersom hon faktiskt inte gör något särskilt? 

Sofia Larsson svarar:

– ”Idag är det julafton och jag vill fokusera på att fira jul, men jag kan skicka dig mera info så kan vi prata vidare en annan dag.” Det kan ju absolut vara värt att bredda hennes kunskap för att få ökad förståelse, men hon måste respektera att du vill skjuta upp det till ett mer lämpligt tillfälle. 

Hur länge måste man fira jul?

Björn, 43 år, tycker att det räcker med en julmiddag, men vad ska han svara mamma som tycker att alla ska samlas på ett långt heldagsfirande tillsammans? 

Sofia Larsson svarar:

Att den bästa julklappen hon kan ge dig är att låta dig fira på dina villkor. Jag tycker också att folk blir mer och mer öppna för alternativa julfirande, det måste inte alltid vara som det varit. Men om man är den första personen som första gången föreslår något som går utanför ramen, så får man nog räkna med lite motstånd, som kanske inte ens är särskilt genomtänkt utan går per automatik. Du får trösta dig med att det kommer att gå lättare i framtiden. Kanske kan din mamma få en aha-upplevelse, att hon faktiskt också tycker att det är utmattande med heldagsfirande så att ni tillsammans kan utforma en mindre hektisk julafton framöver? 

Av Anna Wahlgren
Foto: Eugene Zhychik, Unsplash

Den här artikeln har publicerats i vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan. 

2021-12-21

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Share This