Ocd/tvångssyndrom

Vad är ocd/tvångssyndrom?
De flesta som har ocd har både ofrivilliga tankar, så kallade tvångstankar, och utför ritualer, så kallade tvångshandlingar.

De ofrivilliga tankarna är återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier. Dessa upplevs som inkräktande, meningslösa och orsakar kraftig ångest, skräck eller obehag. De ofrivilliga tankarna kan dyka upp i vilka vardagliga situationer som helst. Exempel på ofrivilliga tankar är; tänk om det börjar brinna, tänk om jag får aids, tänk om min mamma dör eller tänk om jag har slängt något viktigt.

Ritualer/tvångshandlingar
Ritualer utför en person med ocd för att lindra eller för att förhindra obehagskänslor eller för att förhindra en fruktad händelse. Ritualer kan handla om upprepade beteenden (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spis, kaffebryggare etc innan man går ut). Ritualer kan också vara mentala (bara i huvudet) och bestå av räknande, ramsor eller andra magiska tankar. Undvikande av situationer som ger tvångsimpulser kan också ses som en ritual.

Att be andra om försäkringar om att saker är rätt utförda eller att man inte nuddat något smutsigt kan lindra för stunden, men leder lätt till att samma fråga upprepas i det oändliga.

Att ha OCD
Som person med tvångssyndrom (ocd) lever man ett liv med starkt försämrad livskvalitet. När det är som svårast går nästan all energi åt till sjukdomen. Man försöker leva så att ångesten och tvångsimpulserna, som ibland är överväldigande, ska hålla sig borta. Detta gör ofta livet mycket begränsat.

I de flesta fall vet den som har ocd att ritualerna man gör/tänker är konstiga och inte ändamålsenliga, men man kan ändå inte låta bli. Det gör att människor som lider av ocd ofta tiger om sina problem, tyvärr också för sina behandlare. Man söker i stället för andra problem, som handeksem, sömnsvårigheter, oro, nedstämdhet etc.

Att leva med någon som har ocd
Den som har ocd utför ritualer för att hålla ångesten och tvångsimpulserna borta. Ofta kräver personen med OCD i sin vanmakt och ångest att också de närmaste/familjen skall gå med i dessa ritualer. Påfrestningarna för hela familjen kan blir enormt stora.

Informationsfilmer om ocd
Om du är intresserad av filmer som handlar omocd finns t.ex. *Mamma, jag har blivit knäpp!”, ”Tvingande Tankar” och ”Vem är normal?”. Dessa filmer finns alla att köpa i webbshopen.

 • Jag kan till exempel få för mig att jag hör skrikande bromsar på vägen utanför och tror att något av mina barn dödats, men måste först bli klar med tvångshandlingen, innan jag kan gå ut och möta katastrofen.

  Ocd-sjuk, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Jag kan aldrig gå och lägga mig utan att ha duschat. Jag kan duscha klockan fyra eller fem efter träningen, jag tränar ju mycket, men innan jag går och lägger mig måste jag duscha en gång till.

  Kvinna, 28 år, ur boken Tankar och tvivel av Carin Moberg (Svenska OCD-förbundet, 2017)

 • I perioder ägnar jag i princip all vaken tid åt att älta om jag är en potentiell pedofil/mördare/ond människa. Det är helvetet på jorden.

  Lovisa, intervjuad i Nytt om ocd, nr 2/2018

 • På min arbetsplats tyckte dom att jag var för länge på toaletten. Var där ca 5 minuter åt gången, ibland längre. Försökte skynda mig så mycket som möjligt. Kände mig väldigt pressad. 

  Ocd-sjuk, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Jag måste beröra föremål, vill ha symmetri, är noga med räta linjer. Allt ska vara exakt. Jag blir mycket trött.

  Ocd-sjuk, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Jag gjorde så många konstiga saker, att jag inte hade tid att leva normalt.

  Ocd-sjuk, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Fånigheter tänkte jag först. Efterhand förstod jag allvaret och plågan. Det hela hade börjat, berättade hon, redan före tio års ålder. Hon ville inte tala om saken då.

  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

 • Jag oroar mig ständigt. Sömnsvårigheter ibland, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter. Försöker räcka till, men känner att jag kommer till korta. Trots detta har hoppet inte dött.

  Anhörig, OCD-förbundets medlemsenkät

[et_pb_posts_blog_feed_standard_agsdcm feed_title=”Fler diagnoser” posts_per_page=”5″ show_pagination=”off” show_author=”off” show_date=”off” category_id=”14″ order=”asc” show_comments=”off” _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” header_text_color=”#bb343d” header_font_size=”24px” border_width_all=”0px” border_color_all=”#d6d6d6″ blog_feed_module_type=”standard”][/et_pb_posts_blog_feed_standard_agsdcm]
Share This