Andra artiklar

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Peter Pekka Jonsson, OCD-föreningen Västernorrland

Ny lokalförening i Västernorrland för personer med ocd

Nu får Västernorrland en förening för personer med ocd (tvångssyndrom) och anhöriga. OCD-föreningens första erbjudande är gratis badminton i Sundsvall för dem med psykisk ohälsa.

Efter nästan två år har OCD-gruppen i Sundsvall tagit steget, och startar OCD-föreningen Västernorrland, en lokalförening till Svenska OCD-förbundet.
– Det känns jätteroligt! Väldigt många med ocd skäms över sina problem, och vågar kanske inte berätta för någon. Det är en sån häftig känsla att komma till en förening, och att gå in i ett rum där alla vet vad man pratar om. Att känna att man inte är ensam, säger Peter Pekka Jonsson som har drivit gruppen och fungerar som ordförande fram till årsmötet i mars.

Glad över uppslutningen
Det var i mars 2019 som ”Sundsvallsgruppen” träffades första gången, och Peter Pekka Jonsson blev glad över uppslutningen. 
– Jag var osäker på om det skulle komma någon alls, men det kom hela 14 stycken. Och det var en skön och glad stämning. Det kändes som om många hade längtat efter att träffa andra som också har ocd, säger han.
De flesta av medlemmarna bor i Sundsvall, men det finns medlemmar både från Örnsköldsvik, Härnösand och till och med från Hälsingland.

Digitala möten just nu
Idag har har föreningen möten två gånger i månaden, men nu växer verksamheten.
– Vi siktar på att ha en gästföreläsare varje månad, säger Peter Pekka Jonsson.
Nu i Coronatider sker mötena via Zoom, men i vanliga fall har föreningen en lokal via Studieförbundet Vuxenskolan centralt i Sundsvall.
– Vissa av oss brukar också träffas varje vecka för en tisdagspromenad, säger Peter Pekka Jonsson.

Gratis badminton för de med psykisk ohälsa
I mitten av januari startade föreningen också ”Badmintononsdag”, där alla med psykisk ohälsa är välkomna att spela badminton gratis. Badmintontimmarna är ett samarbete mellan OCD-föreningen Västernorrland, Brukarrådet i Västernorrland och regionen, där Peter Pekka Jonsson också arbetar som så kallad peersupport. Han vet av egen erfarenhet att man mår bättre av att röra på sig och träffa andra människor när man mår dåligt.
– Och att spela badminton är ju så lustfyllt. Man får skratta lite tillsammans med andra. Många som mår dåligt blir ju isolerade, det här är ett sätt att ta sig ut och ha kul.

Hellre än bra, är temat för badmintonkvällarna, och man får låna utrustning. Antalet platser är begränsat, särskilt nu i coronatider. För den som är intresserad av att vara med går det att kontakta Peter Pekka Jonsson.

I interimsstyrelsen (som fungerar som styrelse tills vidare) ingår Peter Pekka Jonsson som ordförande och Åke Svensson, kassör. På årsmötet i mars utses styrelsen.

Kontaktuppgifter till föreningen hittar du här

2021-01-26

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Share This