Andra artiklar

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Magiska svampar på recept

Kan den narkotikaklassade substansen psilocybin hjälpa mot depression och ocd? Tidigare studier från bland annat USA har visat att substansen tillsammans med terapi kan ha god effekt på patienter med depression.

Just nu pågår forskning på flera  ställen i världen, bland annat i Sverige, om hur psilocybin, vilket är ett psykedeliskt ämne som hittas i ungefär två hundra arter av svampar, kan användas för att  behandla depression och ocd. Svampar är således inte enbart essentiella för planetens överlevnad, utan kan även vara ett potentiellt redskap i kampen mot psykisk ohälsa.

Lovande effekt på ocd
Psilocybin och andra psykedeliska substanser som LSD har dock en lång och brokig historia. De har under årtusenden använts av ett flertal ursprungsbefolkningar, men trädde in i allmänhetens medvetande först under 1960- talet. Under samma period  gjordes även ett flertal studier vars syfte var att undersöka effekterna av psykedeliska substanser på olika typer av psykisk  ohälsa. Eftersom psilocybin och LSD var djupt sammankopplade med sextiotalets mot-kultur och den nya generationens ifrågasättande av auktoritet förbjöds de emellertid snart både i USA och andra delar av världen, trots att hundratals vetenskapliga artiklar publicerade lovande effekt på depression, beroende, ångest och ocd.
Till följd av att psykedeliska  substanser kriminaliserades lades all forskning ner. Dock har forskningen fått en renässans under 2000-talet. 2016 gjordes två studier vid New York University och John.

Forskning om psilosybin har även nått Sverige. Just nu pågår en studie vid Karolinska Institutet om psilocybin och depression. Precis som i de ovan nämnda studierna administreras psilocybin parallellt med psykologiskt stöd. Bakgrunden till studien är att andra studier har ”uppvisat lovande resultat med substansen psilocybin” och att ”preliminära resultat visar även att en enda dos intagen under kon-trollerade former skulle kunna ha en flera veckor lång effekt mot depression.”

Text: Ella Ekblom
Illustration: Kajsen Burell

Den här artikeln har publicerats i en längre version i nr 1/2023 av vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan. 

2023-10-30

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Share This