Styrelsen för OCD-förbundet består av ordförande och åtta ledamöter, samt två ersättare.Ledamöter och ersättare väljs...
Andra artiklar
Åtta röster som vill berätta om sin ocd
Allt fler vågar prata om sin ocd-diagnos, det visar inte minst intresset för att bli informatör. OCD-förbundet har...
Nytt om OCD nr 2, 2024
Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...
Prisvinnande Sami Said: Jag fick min diagnos när jag skrev senaste boken
Under arbetet med sin senaste bok – ”Satansviskningar” – får författaren Sami Said en ocd-diagnos. Då bestämde...
Få tillbaka livet från ocd:n – på fyra dagar
Kan man bli bra från sin ocd? Numera finns den omtalade norska fyradagarsbehandlingen också i Sverige – på...
Ny OCD-mottagning i Region Dalarna
I höst öppnar en OCD-mottagning i Region Dalarna. Den kommer att ligga i Falun, men ta emot patienter från hela...
Johanna Nordén undervisar elever med ocd: ”Jag har blivit mer observant sen jag gick förbundets kurs”
Sedan hon gick en kurs om ocd har läraren Johanna Nordén insett att ocd är så mycket mer än kontroll av spis eller överdriven handtvätt.
– Jag har vidgat mitt eget perspektiv på ocd.
Johanna Nordén arbetar som lärare på Snitz Gymnasium, en skola med specialpedagogisk profil – främst för elever inom autismspektrumet, adhd och add, men även med ocd. Johanna Nordén undervisar i matematik, arbetar som administratör och heltidsmentor och har nyligen gått OCD-förbundets kurs ”Se OCD i skolan”.
– Vi fick lära oss mer om ocd och vad man som lärare eller annan personal kan uppmärksamma hos elever som uppvisar ocd-symptom. Alla som i någon form möter elever ska få tillgång till den här informationen.
När det gäller ocd är det viktigaste att skolpersonal upptäcker symptom redan på ett tidigt stadium. De samlar iakttagelser och drar slutsatser utifrån dem, berättar Johanna Nordén.
– Vi tittar på sådant som torra händer, hur eleven tar i besticken och ritualer som hantering av lås vid skåpen, att inte vidröra handtag. Det kan också vara sen ankomst, hur saker placeras på bänken, försäkringar på prov, tal som betyder otur, eller plocka hår. Men ocd:n kan ju också ”gömma sig” i en annan diagnos så att man missar dem. Vi kanske har trott att en överdriven kontroll i matsalen bara har att göra med autismen, när det i själva verket är ett tecken på ocd.
Ett exempel på hur ocd kan upptäckas är när Johanna Nordén fick nys om en elev som var rädd att bli påkörd vid en ganska otrafikerad gata. Det gav henne en idé om att barnet kanske hade ocd, utan att Johanna för den sakens skull diagnostiserade eleven.
Hon understryker att skolan inte kan göra så mycket mer än att samla pusselbitar för sammanställning. Deras uppgift är inte att behandla, utan de hänvisar till skolhälsovården och BUP, samt kontaktar elevens vårdnadshavare.
I en skola där alla elever behöver mycket anpassningar kan det vara en utmaning att hitta rätt balans mellan att ta hänsyn och ställa krav, något som Johanna och hennes kollegor diskuterar mycket.
– Det måste vi testa elev för elev. Vissa behöver verkligen mycket hjälp medan andra kan må bra av mer eget ansvar. Det gäller att utmana, men inte för mycket.
Text: Karin Forsman
Foto: Privat
Den här artikeln har publicerats i en längre version i nr 1/2024 av vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan.
2024-08-30
Liknande artiklar…
Förbundsstämma 2025: Engagera dig i OCD-förbundets styrelse
Styrelsen för OCD-förbundet består av ordförande och åtta ledamöter, samt två ersättare.Ledamöter och ersättare väljs...
Åtta röster som vill berätta om sin ocd
Allt fler vågar prata om sin ocd-diagnos, det visar inte minst intresset för att bli informatör. OCD-förbundet har...
9/9 Föreläsning: Min historia – min hemlighet
Att leva med trichotillomani.Den här föreläsningen handlar om psykisk ohälsa, om trichotillomani när man drar av sitt...
23/9 Föreläsning: Att bli offentlig med sin diagnos
Vad finns att vinna på att vara öppen med sin diagnos? Och vad riskerar man?Ett panelsamtal med tre av förbundets...
21/10 Föreläsning: MO:RE – mer än KBT
Varför blir en del patienter inte blir bra av sin behandling, och finns det något man kan göra för att hjälpa...
4/11 Föreläsning: Att vara förälder och gravid med ocd
Carola Embretsen föreläser om egna erfarenheter av att leva med ocd, främst ur ett perspektiv av att vara...