Andra artiklar

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Bild från dokumentärfilmen Samlarna

Film om samlare sänds på SVT

Den 19 januari sänds dokumentärfilmen Samlarna på SVT, men redan i på söndag kan du se den på SVT Play. Filmen är gjord av dokumentärfilmaren Linnea Widén.

Några har svårt att göra sig av med saker, andra samlar på sig tills det går helt överstyr. Man beräknar att 2,5 procent av befolkningen lever med samlarsyndrom. Det innebär ca 250 000 personer i Sverige. Filmaren Linnea Widén har följt några av dessa som inte längre klarar av sin situation och nu vill få hjälp.

Samlarna visas den 19 januari kl. 20.00 på SVT2. 
Den kan även ses på SVT Play mellan den 15 januari till den 14 juli 2023.

Foto: Azusa Street Productions

Se dokumentärfilmen Samlarna på SVT Play från den 15/1

Läs mer om samlarsyndrom

Här söker du hjälp och stöd för samlarsyndrom

Fakta om samlande:

Att samla på saker är ett allmänmänskligt fenomen, men ibland blir samlandet problematiskt. På engelska pratar man om två olika typer av samlande: ”collecting” och ”hoarding”.

En ”collector” är en person som samlar på en eller flera typer av saker – det kan vara modellbilar, frimärken, fågelböcker, kapsyler, gamla leksaker, ja, egentligen vad som helst – och vars samlingar utmärks av ordning och organisation. Den som samlar på det här sättet är ofta stolt över sina samlingar och visar gärna upp dem.

En ”hoarder”, dvs en person med patologiskt samlande, samlar på ett annat sätt. Det patologiska samlandet kännetecknas av en ansamling av saker – det kan vara i hemmet, på kontoret, i bilen eller i andra utrymmen – som gör det svårt att röra sig obehindrat och att använda utrymmen, möbler, och sådant som spis, kylskåp, diskbänk, handfat, badkar och toalett till det de är avsedda för. Om levnadsutrymmena inte är stökiga och överhopade hos en person med patologiskt samlande beror det på inblandning från en annan part (t ex familjemedlemmar, städare, myndigheter). Andra benämningar för patologiskt samlande är ”samlarsyndrom”, ”samlarmani”, ”sjukligt samlande”, ”hoarding”, ”tvångsmässigt samlande” och ”tvångssamlande”.

2022-11-24

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Share This