Andra artiklar

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Få tillbaka livet från ocd:n – på fyra dagar

Kan man bli bra från sin ocd? Numera finns den omtalade norska fyradagarsbehandlingen också i Sverige – på OCD-mottagningen i Lerum och på Psykiatri Nordväst i Stockholm, men förhoppningen är att den ska spridas till mottagningar runt om i Sverige. Så här fungerar behandlingen i praktiken.

Ångestenheten vid Psykiatri Nordväst i Stockholm var först ut i Sverige att intressera sig för 4-dagarsbehandlingen, och redan för fem år sedan reste ett psykologteam till Norge för att lära sig mer. Psykologerna i Bergen släpper nämligen inte ifrån sig manualen hur som helst, utan kräver att behandlarna blir ordentligt upplärda. 

– Vi jobbade redan på den tiden åt det här hållet. Vi hade rätt intensiva, men kortare, behandlingar, och kombinerade gruppbehandling med individuell behandling. Därför tänkte vi att det här skulle passa vårt sätt att jobba, säger Ulrika Kolmodin, psykolog och specialist i psykologisk behandling, samt biträdande enhetschef på Ångestenheten.

Psykiatri Nordväst har sedan dess ingått i ett pilotprojekt där man utför B4DT, som är det formella namnet på behandlingen. I februari 2019 började enheten att utföra gruppbehandlingar. 

– Vi har i mån av plats tagit emot patienter från hela landet. Det viktiga har i så fall varit att patienterna har ”rätt” slags tvång. Det måste finnas förutsättningar för terapeutledd exponering i den miljö och kontext där tvånget yttrar sig. Mycket tvång är ju kopplat till hemmet, och då funkar det inte om man bor långt härifrån. 

”I Norge har man gjort uppföljningar efter fyra år och där är resultatet lika bra som efter tre månader.”

B4DT är en kombination av grupp- och individuell behandling som förmedlas under fyra intensiva dagar. I varje grupp är det tre till sex deltagare och minst lika många terapeuter, vilket garanterar en individanpassad behandling med terapeutledda exponeringsövningar. Målet med B4DT är att lära patienten att aktivt närma sig det som väcker ångest och obehag istället för att undvika det man är rädd för eller utföra tvångshandlingar. 

– I grund och botten är det här kbt, det är ju ingen ny behandlingsmetod – det är bara formatet som är nytt. En vanlig kbt-behandling är mer utspridd, och i sämsta fall riskerar den att bli lite urvattnad. Patient och psykolog ses en gång i veckan och där emellan hinner allt möjligt hända. Som psykolog vet man inte om patienten verkligen går hem och gör sina övningar. I B4DT följs man hela tiden åt.

Text: Anna Wahlgren

Fakta: Vad är 4-dagarsbehandling mot ocd?

The Bergen 4-day treatment, B4DT, är en behandling som utvecklats i Bergen, Norge, av professorerna Gerd Kvale och Bjarne Hansen som båda är psykologer. Behandlingen bygger på exponering med responsprevention (ERP) som är en evidensbaserad behandling för tvångssyndrom som nu förmedlas i ett nytt, intensivt format.

Den här artikeln har publicerats i en längre version i nr 1/2024 av vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan.

2024-06-05

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Nytt om OCD nr 1, 2024

Nytt om OCD nr 1, 2024

Ur innehållet: Tema: Så söker du vård • Så hamnar du rätt i vården • Allt om 4-dagarsbehandlingen • Fråga experten:...

Share This