Andra artiklar

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Kitok berättar om sin ocd.

Artisten Kitok om sin ocd: ”En låt fick mig att inse att jag inte var ensam”

Han lärde känna sin egen ocd när han lyssnade på rapartisten Eminem. Sedan dess har han själv gjort låtar om att leva med tvångstankar. Idag har rapparen Magnus ”Kitok” Ekelund sin ocd under kontroll, men har tvingats acceptera att den alltid kommer att vara en del av hans liv.

Kitok pratar inte gärna om sin ocd offentligt, men för OCD-förbundet gör han ett undantag. För om hans berättelse kan gjuta det minsta mod i någon därute så är det värt det, resonerar han.
– Jag tycker att det är svårt att prata om ocd, det blir lätt så jävla mörkt. Som artist är ju ocd inte det enda jag vill förmedla.

”Att parera ocd är ingen lek
Vissa dagar är ett gissel, jag orkar inte med det mer
Jag lever med spöken som ingen annan ser Min hjärna går på högvarv, hur kunde allting gå så fel”

”Snömannen” av Kitok, 2019

Ocd är ju heller ingen mysig diagnos, konstaterar Kitok. Adhd kan man prata om i termer av superkraft, men ocd:n anses inte ha samma skimmer över sig.

– Samtidigt vet jag av egen erfarenhet att det är så skönt att läsa om andra som har ocd. När jag förstod att Eminem också rappar om ocd… det hjälpte mig otroligt mycket. När jag hörde The Monster första gången var det mycket som föll på plats. Det var så jävla stort, den låten fick mig att inse att jag inte var ensam.

Fick diagnosen samtidigt som han slog igenom
Kitok fick ocd relativt sent i livet, han hade fyllt 29, och hade samtidigt vänt upp och ner på musiksverige. Han slog igenom med dunder och brak och satte hemorten på kartan med albumet Paradise Jokkmokk som kom ut 2015. Då kom det musikaliska genombrottet med allt som hör därtill: stress, intervjuer, turné, fester… Plötsligt var Kitok överallt. I hans egen släkt har många börjat må dåligt just i trettioårsåldern.

– Både mamma och mormor fick ocd-liknande symptom några år före trettio, även om de aldrig fick en ocd-diagnos. Mamma fick höra att hon hade något som kallas katastroftankar, jag tänker att det är ungefär som min ocd, bara det att jag har vildare fantasi. Mamma och jag är väldigt lika. Vi är känsliga själar som vill ha kontroll. Samma sak med mormor, hon fick tvångstankar när hon var 27 år. Hon blev rädd för knivar och gick och inbillade sig att hon skulle skada någon. Hon var tvungen att gömma de knivar som hon hade i huset. På den tiden var det ingen som förstod vad som var fel och hon blev inlagd på sjukhus och fick insulin. Man trodde att hon hade sockersjuka. Så ocd finns i släkten, men konstigt nog är det ingen av mina fem bröder som har det.

Kroppen sa ifrån
Varför hans egen ocd bröt ut just då vet han inte, men han kan konstatera att han utsattes för hård press under den här tiden.

– Jag har alltid velat göra musik, alltid drömt om att få leva på min musik… och plötsligt hände det, och mer därtill. Jag har aldrig varit någon Zara Larsson som har haft den där klockrena sångrösten, jag har istället blivit tvungen att hitta ett annat uttryck, en tydlig karaktär, precis som Eminem eller Alice Cooper. Jag har alltid varit sökande, och det var liksom inte självklart att allt skulle lossna. Att få vara med om det… allt var så otroligt intensivt. Det var mycket fest, jag sov nästan ingenting, jag turnerade, ja, det var gasen i botten hela tiden.
Kroppen sa ifrån. Kitok började må otroligt dåligt, ångesten nådde nya nivåer, det här var något annat, något han inte kände igen.

Idag mår Kitok bättre, även om ocd:n lurar där i bakgrunden. Numera tar han hand om sig bättre. Han försöker träna, spenderar tid i naturen, undviker onödig stress, äter bättre och så vidare. Det är helt uppenbart att balans betalar sig.

– Ja, det spelar sjukt stor roll. Att dricka sprit är helt nattsvart för mig. Jag får panikångest. Samtidigt vill jag inte tappa bort vem jag är. Ibland måste man bara få gå ut och ta några öl och äta pommes frites. Att vara för fixerad av hur man ska leva blir ju lite ocd:igt i sig.

Text: Anna Wahlgren
Foto: Privat

Missa inte!
Att höra Kitok samtala om sin ocd på vår sommarkurs på Sunderby Folkhögskola. Samtalet är gratis och öppet för allmänheten.

Tid: Fredagen den 8/7, kl 15.00
Plats: Sunderby Folkhögskola, utanför Luleå
Läs mer här


Den här artikeln har publicerats i vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan. 

2022-06-14

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Share This