Aktuella föreläsningar

Alla föreläsningar är gratis. När inget annat anges sker föreläsningen digitalt via Zoom. 

Anmäl gärna om du vill delta på föreläsningen, men du är också välkommen att delta spontant utan anmälan.
Länk till Zoom-rummet läggs ut några dagar i förväg.

En kort instruktion om hur du kopplar upp dig till dessa Zoom-rum hittar du här: Zoom-instruktion

Anmäl dig här så får du zoom-länk till alla föreläsningarna i god tid

 

Yoga – ett sätt att må bra
Monika Vasic är yogalärare och pratar om de hälsofördelar som yoga kan ha om man lider av psykisk ohälsa i en eller annan form. Du får prova på olika rörelser som kan få dig att må bättre. Inga förkunskaper krävs, och det går bra att göra rörelserna på en vanlig matta och med en kudde.
Efter prova-på-passet finns det möjlighet att ställa frågor.
Läs mer om Monika Vasic här: https://moyolo.se/

Torsdag 29/10 kl 20-21

 

Wemind – psykiatri i utveckling
Urban Pettersson Bargo berättar om varför han startade företaget Wemind, som arbetar med psykiatrisk verksamhet i flera svenska regioner. Han berättar också om den vård man bedriver och om sitt personliga intresse för kvalitetsutveckling av psykiatrin.  I slutet av föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor.

Måndag 2/11 kl 18-19.30

 

Oro och tankar i Coronatider
Staffan Hammers, meditationslärare och före detta munk, berättar om tankar och oro ur ett mindfulness-perspektiv. Han pratar om begreppet mindfulness och hur man kan hantera sina svåra tankar, oavsett om man har OCD eller ej. Staffan kommer också att leda en kort meditation under föreläsningen. I slutet av föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor.

Måndag 9/11 kl 18-19.30

 

Förbjudna tankar – om att skada sig själv och andra

Beatrice Olsson Raksuthee.

Beatrice Olsson Raksuthee.

Har jag kört på någon i mörkret? Har jag spridit covid 19-virus till någon jag tycker om? Har jag uttryckt mig sårande så att den jag mejlade blev ledsen?

Beatrice Olsson Raksuthee från Uppsalas OCD-förening pratar om olika tvångstankar om att skada sig själv och andra. En personlig berättelse om tabun och skamfyllda impulser. 

I slutet av föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor.

Måndag 16/11 kl 18-19.30

Internetbehandling av trichotillomani / dermatillomani
Forskaren och psykologen Mia Asplund är mitt uppe i sin andra forskningsstudie om trichotillomani och dermatillomani, nu med fokus på att ta fram en internetbehandling för dessa diagnoser. Under föreläsningen berättar hon om diagnoserna och vilka resultat hon hittills sett i sina studier.
Föreläsningen arrangeras av OCD-föreningen Stockholm.
När? 19 november kl. 18.30 – 20.00

 

I huvudet på en person med ocd
Katastroftankar, bombardemang av impulser och en känsla av elstötar i kroppen. Gustav Tellefsen och Klas Lionell beskriver hur man kan uppleva att ha OCD. I slutet av föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor.

Måndag 30/11 kl 18-19.30

zoomlänk till föreläsningen:  https://us02web.zoom.us/j/86874266706

 

Så fungerar internet-behandling för unga 
Kan man få hjälp med sin ocd, och hur går det till? Forskaren och psykologen Kristina Aspvall från Karolinska Institutet berättar om internetbehandling för barn och unga. En hoppfull föreläsning för både unga och föräldrar. I slutet av föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor.

Måndag 14/12 kl 18-19.30