Allt fler jobbar hemifrån i och med pandemin. Skönt och flexibelt, tycker många, men det finns också utmaningar. Här är några tips för att få in mer rörelse och variation under arbetsdagen.

•  När du jobbar hemma finns det risk att du förlorar de naturliga pauserna. Ta korta, regelbundna pauser för att röra på dig. Ställ gärna in ett alarm så att du inte glömmer bort dem.

•  Ha som målsättning att variera mellan sittande och stående under dagen om det är möjligt. Använd bra skor om du står mycket.

•  Gå-möte är ett bra sätt att mötas digitalt, framför allt när det är få deltagare.

•  Växla gärna plats där du arbetar (skrivbord, matbord, soffa). Försök också växla mellan telefon, mejl och videomöten.

•  Inför rutiner som morgon-, lunch- och eftermiddagspromenad. Dagsljuset påverkar hormonbalansen i kroppen positivt.


Hur får jag balans i livet?

När man jobbar hemifrån är det lätt att jobb och fritid flyter ihop. Det finns en risk att man aldrig känner sig riktigt ledig, vilket kan försämra återhämtningen. Prevent (en ideell förening inom arbetsmiljöområdet) har filmer med goda exempel på hur man skapar en säker och hållbar arbetsmiljö. De har också specifika checklistor för hur arbetet kan utformas. Här finns till exempel en särskild checklista för arbete vid skärm.
Läs mer här

Läs också: Jobba hemma – en nödlösning här för att stanna


Text: Anna Wahlgren

Det här är en artikel som har publicerats i vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa alla artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan. 

Share This