Andra artiklar

Delta i en digital samtalsgrupp

Delta i en digital samtalsgrupp

Studiecirkel med start 25/9 för dig med OCD eller som har en anhörig med OCD. Lär dig mer om diagnos, behandling och...

Pedagogiskt stöd när du pluggar

Pedagogiskt stöd när du pluggar

Plugga även om du har ocd? Ja, den som har en varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om så kallat riktat pedagogiskt...

OCD-förbundets medlemstidning Nytt om OCD nr 3, 2023.

Nytt om OCD nr 3, 2023

Ur innehållet: Tema: Social höst • Saga stöttar sin kompis som har ocd • Nya vänner – hur gör man? • Fråga experten: Måste jag sluta med försäkringarna? • Elin Olaisson utbildar arbetsplatser om ocd • AnnKatrin broderar för att koppla av • Forskning • Aktuellt • Elle Ekblom tipsar om självhjälpsböcker • Sommarkursen gav hopp • Vr-konst förklarar hur det är att leva med ocd • Forskning om genetik och ocd

Ordförandens krönika: Hela familjen påverkas när någon har ocd

Helena Rönnberg, Svenska OCD-förbundet.
Helena Rönnberg, Svenska OCD-förbundet. Foto: Madeleine Andersson

”Tack! Ibland blir det så som man bara vågat drömma om. Så blev sommarkursen på Lillsved oss! Vilka fantastiska och livsförändrande dagar vi fick tillsammans med er alla. Föreläsningarna och programmet var superbra, viktigast av allt var gemenskapen och alla de perspektiv, insikter och lärdomar som kom i mötet med andra, både drabbade och anhöriga. Vänskap uppstod, hopp tändes. Det går liksom inte att sätta ord på exakt vad det var, men fint och stärkande var det.”

Det här mejlet fick Kerstin Evesson som är ansvarig för OCD-förbundets sommarkurs. I år hölls kursen på Värmdö utanför Stockholm, där vi var ett femtiotal personer som umgicks under några fina julidagar.
Den här förälderns ord berör mig varje gång jag läser dem. De säger så mycket om hur tungt och ensamt det kan kännas att leva med psykisk ohälsa. Både som drabbad och meddrabbad. Det var ett begrepp som AnnKatrin Noreliusson använde när hon föreläste på sommarkursens speciella dag för anhöriga. Och så är det verkligen. Hela familjen påverkas när någon har ocd. Man blir indragen i försäkringar och anpassningar. Det går gradvis, men alla de här anpassningarna tar energi och kraft. Dessutom underhåller de tvångsmonstret.

”Den här förälderns ord berör mig varje gång jag läser dem.”

Ofta blir man väldigt isolerad, och det gör livet ännu tyngre.
Men hur gör man för att få vänner? I det här numret av Nytt om OCD tipsar psykologen Daniel Ek om hur du vänskapsdejtar och tar hand om de relationer du har. Dessutom berättar Saga hur det är att vara nära vän med Isabelle som har ocd.

Vill du vara med i Nytt om OCD, eller har tips på vad du vill läsa om? Hör gärna av dig till oss!

Ha en fin höst! ◗

Helena Rönnberg
Ordförande i OCD-förbundet

2023-09-11

Liknande artiklar…

Delta i en digital samtalsgrupp

Delta i en digital samtalsgrupp

Studiecirkel med start 25/9 för dig med OCD eller som har en anhörig med OCD. Lär dig mer om diagnos, behandling och...

Anhöriglinjen

Anhöriglinjen

Har du frågor om ocd? Ring och få stöd från oss! Vi är inte läkare eller psykologer, men har lång erfarenhet av ocd...

Chatta med oss

Har du frågor om ocd? Vi finns här för dig två gånger i veckan.Vi är inte läkare eller psykologer, men har lång...

Pedagogiskt stöd när du pluggar

Pedagogiskt stöd när du pluggar

Plugga även om du har ocd? Ja, den som har en varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om så kallat riktat pedagogiskt...

Share This