Ur innehållet: Joakim hade svår ocd – fick hjälp av skolan • Therese Netzell utbildar skolor i ocd • Specialpedagogen: De här kraven kan du ställa • Tips och råd till skolor • Ny bok om hemmasittare • Ocd i populärkulturen • Nya medarbetare på kansliet • Fin gemenskap på sommarens läger • Angelica har ocd och flydde krigets Ukraina • Ny forskning •
Har du inte fått ditt nummer i brevlådan än? Tidningen skickas ut som pdf några dagar i förväg, så ditt exemplar är på väg.
Ordförandens krönika: ”De inre striderna syns inte utanpå”
Höstens verksamhet är i full gång i våra lokalföreningar, med stödgrupper, caféträffar och kreativa kvällar. Helt enkelt det som är hjärtat i vår verksamhet. Många med ocd eller någon av de närliggande diagnoserna kämpar med självförakt och känslor av misslyckande. Att då ha möjlighet att få möta andra i samma situation är värdefullt.
På förbundets läger i somras pratade jag med en medlem som sa att hon blev så glad när hon såg de andra deltagarna på lägret. ”Alla här ser ju ut som jag, man ser ju inte vem som är sjuk och vem som är anhörig”. Hon kände sig själv så udda och ”konstig” att hon på något vis tänkte att det skulle synas utanpå henne.
Men så är det ju inte. De inre strider som människor med ocd utkämpar syns inte utanpå, men påverkar så mycket att man till och med kan få för sig att det syns utanpå en.
Häromdagen berättade jag för en bekant om mitt uppdrag i OCDförbundet. Jag gjorde som jag brukar, förklarade kort vad ocd är, eftersom många inte känner till diagnosen och dess varianter. Då svarade min bekant ”jag tror att min bonusdotter lider av det”. Snabbt la han till ”men alltså hon är jätteskärpt, toppstudent, fina resultat i allt”. Och jag blev så ledsen inuti. Dessa fördomar, som vi fortfarande möter.
Nej, ocd har inte med förmåga och förstånd att göra. Tvärtom är det vanligt att människor med ocd presterar på topp. Det ligger liksom i sjukdomens djävulskap. Detaljerna, sökandet efter det perfekta. En person med ocd blir inte nöjd, vill leverera lite mer, kämpar lite hårdare på tentorna, vill göra ännu bättre ifrån sig på proven.
I det här numret av Nytt om ocd har vår redaktör träffat Joakim, som berättar hur hans ocd bröt ut när han gick i gymnasiet. Skolan har en viktig roll när det gäller att upptäcka ocd och stötta elever med diagnosen.
Tillsammans tar vi små steg i taget, för att hjälpas åt att krossa fördomarna.
Tack för att du är medlem, det gör att vi kan fortsätta sprida de livsviktiga kunskaperna om ocd.
Helena Rönnberg, ordförande
helena.ronnberg@ocdforbundet.se