Andra artiklar

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Appar för ocd.

14 appar som kan hjälpa din ocd

Appar kan användas för att reglera ångest, föra känslodagbok eller få grepp om tvången med hjälp av grafer och statistiska diagram. De finns både på svenska och engelska, och för barn, unga och vuxna. Här är några av de mest välkända.

1. Snorkelövning
Språk: Svenska
Gratis
Riktar sig till barn och ungdomar samt deras föräldrar. Appen innehåller övningar, dokument och filmer med tips och stöd om hur man kan hantera nedstämdhet, oro/ångest, stress och självdestruktivt beteende. Här finns steg för steg-övningar om hur man kan närma sig sådant man är rädd för att göra, andnings- och avslappningsövningar och övningar i mindfulness för att styra uppmärksamheten till nuet. Appen är utvecklad inom BUP i Region Uppsala.
.
2. Skills/Snorkel
Språk: Svenska
Gratis
Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dig att reglera din känsla. Genom att öva på att stanna upp, andas lugnt och slappna av kan du bli mer medveten om din känsla, vilket beteende som hänger ihop med känslan och minska känslobeteenden som ställer till problem. Riktar sig till barn och ungdomar samt deras föräldrar. Öva först en sak i taget och medan du är lugn, för att sedan kunna göra alla delar samtidigt och använda övningarna i situationer då du har starka känslor, när du är mer säker på hur du ska göra. Appen är utvecklad inom BUP i Region Uppsala.
GG OCD – Thoughts Exercise
Språk: Engelska
Gratis (med köp inuti app)
NOCD: Effective care for OCD
Ålder: +17 år
Språk: Engelska
Gratis
Appen är utformad för att öka din medvetenhet kring negativa tankar och hjälpa dig att identifiera och utmana dessa. Träna dagligen och få tillgång till nya, neutrala och positiva tankar vilket i förlängningen även ökar din självkänsla och ditt välbefinnande. GG erbjuder även flera appar i liknande utförande: GG ROCD – Relationship Obsessions & Doubt, GG Confidence & Self Esteem, GG Positive Body Image och GG Self-manage Depression.Den här appen är gjord av människor med tvångssyndrom, tillsammans med experter och specialister inom ämnet. NOCD erbjuder kliniskt effektiva terapi-verktyg för tvångssyndrom, omedelbar vägledning med hjälp var- och närhelst du behöver, samt individanpassade övningar baserade på KBT, ERP och ACT. Appen är avsedd att användas tillsammans med en terapeut.
Exposure – Face Your Fears
Ålder: +12 år
Språk: Engelska
Gratis
Appen är framtagen för fobiträning eller övrig exponering överlag och är således effektiv även mot tvångssyndrom, panikångest, GAD och PTSD. Exposure bygger på just exponering och responsprevention, där appen går ut på att du listar aktiviteter som inducerar ångest (i rangordning), sätter upp exponeringar och skattar ditt obehag. Medan du slutför övningarna live-uppdaterar du även dina ångestnivåer. Appen rekommenderas att användas under handledning, med hjälp av behandlare/professionell hjälp.
Youper
Ålder: +12 år
Språk: Engelska
Gratis (med köp inuti app)
Den här appen består huvudsakligen av ett dialogfönster, likt en chatt där du konverserar med boten Youper i fråga – en virtuell samtalsterapeut som dagligen checkar in och frågar hur du mår. Appen är skapad av ett team med läkare, forskare och ingenjörer med hjälp av AI (artificiell intelligens) och innehåller strategier från KBT, ACT och mindfulness.
MindShift CBT
Språk: Engelska
Gratis
Appen är gjord av The Anxiety Canada Association och framtagen för unga vuxna som lider av olika typer av ångestbesvär. MindShift använder vetenskapligt beprövade strategier baserade på just kognitiv beteendeterapi. I appen får du till exempel verktyg att hantera oro, perfektionism, social ångest och övriga fobier.
Daylio Dagbok
Språk: Svenska med fl.
Gratis (med köp inuti app)
Daylio erbjuder en humörsdagbok i mikroformat – utan att du behöver skriva en enda rad (om du inte vill, förstås). Appen påminner dig att känna efter hur din dag har varit varje dag, där du fyller i dagens humör och aktiviteter med bara några knapptryck. Något som i sin tur hjälper dig att få grepp om dina beetenden och (o)vanor, däribland exempelvis både tvångstankar och -handlingar genom grafer och statistiska diagram. Det är även möjligt att skriva ned ytterligare anteckningar och föra dagbok om så önskas.
What’s Up? A Mental Health App
Språk: Engelska
Gratis (med köp inuti app)
Den här appen använder tekniker från kognitiv beteendeterapi, anpassade efter och med fokus på dina personliga behov. What’s up tar främst upp stress och ångest, där du i appen hittar andningsövningar men även andra hjälpmedel du kan ta till när ångesten gör sig påmind. Du kan förslagsvis skriva ner negativa tankar och händelser av olika slag, för att lättare kunna se ett mönster och förstå när din ångest triggas.
Mindfulness Appen
Språk: Svenska
Gratis
Appen är gratis och har svenska instruktioner. Appen har laddats ned mer än 1 miljon gånger i över 130 länder. Appen innehåller olika typer av guidade meditationer, och du kan föra statistik över din egen mindfulness-resa, få påminnelser om när det är dags för meditation och mycket annat. Appen finns även som en premium-version med kurser och ett bredare utbud av guidade meditationer.
Uppskatta din dag
Språk: Svenska
Gratis
Appen är till för att du ska kunna följa ditt mående och dina vanor över tid, som ett komplement till din behandling. Den innehåller både en så kallad stämningsdagbok och sömndagbok som hjälper dig att få överblick över och ta reda på hur du mår och sover under en viss tid, samt hur din behandling fungerar. Uppskatta din dag är finansierad av SFBUP (Svenska föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri) och således gratis och utan reklam.

Samt 3 andra så kallade mood tracker-appar

Moodpath: Depression & Anxiety
Ålder: +12 år
Språk: Engelska
Gratis (med köp inuti app)

Moodtrack Social Diary
Ålder: +12 år
Språk: Engelska
Gratis (med köp inuti app)

Moods: Mental Health Tracking
Språk: Engelska
Gratis (med köp inuti app)


Bild: Shutterstock

Det här är en artikel som har publicerats i vår medlemstidning Nytt om ocd. Vill du läsa all artiklar i tidningen? Bli medlem hos oss så får du vår tidning hem i brevlådan. 

2020-01-08

Liknande artiklar…

Nytt om OCD nr 2, 2024

Nytt om OCD nr 2, 2024

Ur innehållet: På jobbet: Hon handleder nya ocd- kliniker • Aktuellt: Amanda Romares bok blir film • Tema: Resa med...

Share This